Diari La Veu del País Valencià
Viatjant i llegint: Concentaina al teu pas, per Francesc Gisbert
Som a les envistes de la Fira de Tots Sants i toca parlar de Cocentaina. Cada poble té una història, uns personatges i unes efemèrides. I a la seua manera, cadascú se sent el melic del món. Estem acostumats a llegir la història -real o fictícia- en estudis i enciclopèdies, o esperem que ens en parlen en pel·lícules i documentals. La història sembla que ens l’han de contar. Per què no ens atrevim a fer el pas d’anar-la a buscar? Oblidem que també està present en la vida quotidiana, en coses que veem a diari i no els parem atenció: edificis, monuments, fonts, carrers, costums, creences, tradicions… fins el racó més humil o aparentment insignificant és un testimoni de la història.

Cocentaina al teu pas (edicions 96) és una invitació per alçar-nos del sofà, eixir de casa i descobrir on vivim. Ens ofereix una visió panoràmica dels orígens i creixement de la vila Comtal, des de les primeres petjades arqueològiques de jaciments com ara la Serreta, al naixement de la medina musulmana, aquella Qustantaniya medieval, que es convertí en vila emmurallada. La Cocentaina medieval conquerida per Jaume I, amb raval cristià, la dels Corella i els Roger de Llúria. La Cocentaina que conegué els canvis de la modernitat industrial i participà, també, de les sacsades del segle XX.

Els autors del llibre demostren una voluntat divulgativa i investigadora admirable. Són Fani Bernabeu, llicenciada en Filologia Catalana i mestra del CEIP el Bracal de Muro; Rafa Enguix, mestre i llicenciat en Geografia i Història, professor de l’IES Serra Mariola de Muro; Enric Moltó, llicenciat en Història i professor de l’IES Pare Arques de Cocentaina; i Susi Orts, llicenciada en Història i tècnica de la Biblioteca Municipal de Cocentaina. Si aspirem a estimar i respectar la nostra identitat, hem de començar per investigar d’on venim i divulgar què fórem, per entendre el que som i decidir lliurement què volem ser. Per aconseguir-ho, el llibre ens proposa diverses passejades pel temps, a través dels testimonis del passat. Una sèrie de rutes urbanes pel que resta de cada període amb les quals aprendrem la diferència entre mirar i observar. Quantes vegades hem passat per davant d’un edifici, per un cantó, per un carrer… sense parar-nos a pensar des de quan està construït, a qui va pertànyer, quina utilitat tenia, qui hi vivia o per què té aquell nom? I quantes petjades del passat han desaparegut, d’un dia per l’altre, davant la indiferència general? Cocentaina al teu pas ens descobreix secrets desconeguts per aparentment familiars. I ens convida a investigar i gaudir pel nostre compte, al nostre pas, tant als veïns, com als forasters.
Els autors han creat un treball amé i rigorós, ric en detalls i en fotografies. Fet i fet, les fotografies són un atractiu fonamental, un tresor inesperat, sorprenen per la força del detall i la capacitat de l’evocació. Només em queda traslladar-los la meua felicitació. I un desig. Un poble que ignora la seua història i deixa que els testimonis que contemplaren els seus avantpassats s’afonen a poc a poc, siguen presa de l’especulació urbanística i s’obliden del tot, és un poble que està mort i que no ho sap. Tant de bo tots els pobles produïren, periòdicament, llibres com Cocentaina al teu pas. Trobareu informació detallada de les rutes en el blog de Rafa Enguix Cocentaina al teu pas.
Però, a més del llibre, vos propose dues maneres més d’aproximar-vos a Cocentaina. La literatura i la ràdio. Cocentaina té dos grans escriptors en actiu, de primera línia. Recomane l’obra d’Ivan Carbonell, un dels autors contemporanis amb més grapa. Cocentaina està present en les seues novel·les per a joves, El secret del Mas de la pedra (Tabarca), Els papers àrabs (Bullent), El portal del lleó, en les novel·les d’adults, La promesa del gal·lés i La paciència del minotaure (Onada). Fins i tot en els estudis divulgatius Fastasmes al palau (Bullent) i Llegendes de Cocentaina i del Comtat (I.C. Juan Gil-Albert). Ara, atenció: hi ha una novel·la d’aparició immiment, que vaig conéixer en primícia al jurat dels Premis 25 d’abril de Benissa i que vos atraparà des de la primera pàgina, La lluna per Tots Sants (Viena edicions). Apunteu-la en un paperet per a quan aparega. Una obra fantàstica, trepidant, a mitjan camí de la novel·la gòtica, de misteri i d’aventures.
L’altre escriptor és Juanfran Ferrándiz. Es donà a conéixer ja fa anys, amb una obra primerenca, en valencià, Secretum Templi, ambientada a la Cocentaina medieval. Altres obres són Las horas oscuras i La llama de la sabiduría, ambdues en Grijalbo. Però, a més a més, l’esmente per un programa de ràdio impactant i del tot recomanable, per als amics del misteri: Una nit al castell (s’emet a ràdio Cocentaina, dijous a la nit, però el podeu escoltat en podcast a l’enllaç). Combina divulgació científica, rondalles, llegendes, història… un programa divulgatiu i cultural, de nivell, que podria figurar a la futura programació d’una Ràdio Valenciana.
Autors i promotors del llibre
Per últim, convide els lectors de La Veu a visitar la Fira de Tots Sants de Cocentaina. I si veniu, passeu a saludar-nos a la caseta de la Coordinadora pel Valencià-Escola Valenciana (al començament del passeig Comtal, rere la zona d’exposició de vehicles).

Francesc Gisbert, professor i escriptor

Viatjant i llegint és una iniciativa de la Coordinadora pel Valencià de l’Alcoià-Comtat
(Escola Valenciana)

Comparteix

Icona de pantalla completa