Diari La Veu del País Valencià
Vicent Pitarch, el compromís cívic
El Forn de Dalt, a Benassal, fou el marc idoni per acollir, el proppassat dissabte, la presentació del llibre Pere-Enric Barreda i Edo, l’humanista fidel. I si bé cal parlar del llibre, que recull articles d’un seguit de gent que homenatja Pere-Enric, no he pogut estar-me de dedicar aquesta entrada al seu editor, Vicent Pitarch i Almela.
Encara no feia tres setmanes que al veí Catí presentava un altre llibre, del qual n’havia fet la introducció.

A Fortanete, abans d’emprendre un tram del camí de Jaume I
I, de sempre, l’hem sentit destacar el paper d’aquells que assumeixen la veu del seu poble, d’aquells que mostren un compromís vital amb la llengua i el país. I ell mai no ha deixat de fer-ho. Infatigable, ens demostra, dia a dia, el seu compromís ferm amb el seu poble, siga de la Plana o del Maestrat, de la Ribera o l’Empordà.

No descobrirem ara l’amistat personal que unia Pere-Enric i Vicent, ni el compromís assolit per l’amic el dia que el de Benassal va faltar. Era qüestió de temps que Vicent Pitarch poguera replegar i revisar un seguit d’escrits que es feren ressò de la personalitat i de l’immens treball de l’humanista. I, per suposat, n’havia de destacar el compromís, la fidelitat…

I l’obra ja és al carrer. En l’índex que us oferim destaquem el gran treball de Rafael Monferrer, que ha recollit la seua extensíssima i variada bibliografia.
A més d’aquest primer apartat, L’home i l’obra, se’ns ofereix un segon bloc, En homenatge, que recull diversos articles d’agraïment i enaltiment de la seua persona, alguns immediats al seu traspàs. Un tercer apartat, Dos textos significatius, mostren el primer i darrer article de Pere-Enric.

I és a partir de la seua extensa obra, publicada entre 1981 i el 2013, i dels seus projectes inacabats que cal considerar aquesta llibre, no com una feina conclosa sinó com una invitació a seguir treballant per aquella flama inextingible.

Fotografia de Tica Adell

Comparteix

Icona de pantalla completa