És una de les sopes més gustoses del País Valencià, preparada amb els menuts de la gallina esbocinats i unes llesquetes de pa. Hi ha dues maneres de fer-la; una d’elles consisteix a bullir mitja gallina amb els menuts, que després es trossegen, però la més usual és la que es prepara amb els menuts de l’olla on ha cuit una gallina, que és una olla de festa, la que es fa generalment per Nadal, i per això la sopa coberta és també típica de Nadal, tot i que hi ha qui la fa tot l’any. No sé per què li diuen així, si no és perquè es presenta coberta de menuts. Apareix en el dinar de Nadal que descriu Vicent Blasco Ibáñez en Arroz y tartana:
«La sopera, fumejant, descansà en el centre de la taula, amb el cullerot de plata ficat en les entranyes, i ràpidament es van omplir els plats. ¡Superba sopa! Hi suraven les llunes de greix, i entre les llesquetes de pa impregnades d’aquell líquid suculent hi havia els menuts de la gallina, els tendres rovells de color d’ambre i els negres fetges, que es desfeien en entrar en la boca.»
A Catalunya també en fan, de sopa de menuts, i a Eivissa. En donarem totes les receptes.
Sopa coberta

Ingredients (per a 4 persones): mitja gallina (amb tots els menuts i la sang), 100 g de pa una mica eixut, safrà i sal.
Preparació: de primer posarem al foc una olla amb aigua i hi afegirem la carn, els menuts i la sang. En alçar el bull rebaixarem la flama, ho salarem, ho ensafranarem i ho deixarem bullir a foc suau. Mentrestant, llescarem el pa (ben fi) i el posarem en la sopera. Al cap d’unes dues hores i mitja d’ebullició traurem l’olla del foc. Esmicolarem la carn, trossejarem els menuts i la sang i els posarem en la sopera. Finalment abocarem el brou per damunt i ho servirem.
Variants: la versió més corrent és la que es prepara amb el brou i els menuts de l’olla; si l’olla porta pollastre en comptes de gallina, hi afegirem quatre ous, que hauran de bullir fins que siguen durs. Hi podem afegir un all trinxat (cru), unes gotes de llima, dues rametes de julivert trinxat o una tomaca trinxada i sofregida. Hi podem posar el pa torrat, i també podem tallar-lo a daus i fer uns crostons fregits a la paella. Podem bullir la gallina amb alguna verdura (naps, carlotes, alls porros, penques d’api, xirivies). Hi ha qui fa bullir en el brou uns fideus fins.

Sopa de menuts (Catalunya)

Ingredients (per a 4 persones): menuts de gallina (d’1 gallina), 1 tomaca madura, 2 alls, 100 g de pa una mica eixut, sagí i sal.
Preparació: abans de tot trossejarem els menuts, pelarem i picolarem la tomaca i pelarem i trinxarem els alls. En acabant posarem dues cullerades de sagí en una cassola i sofregirem els menuts. En daurar-se lleugerament hi afegirem els alls i els sofregirem també. Els donarem unes remenades i, quan agafaran una mica de color, hi afegirem tomaca. Ho remenarem ara i adés i, en estar tot confitat, hi posarem aigua, ho salarem i ho deixarem bullir a foc suau. Mentrestant llescarem el pa (ben fi) i el posarem en la sopera. Al cap d’una hora d’ebullició ho traurem i ho abocarem per damunt de les llesques de pa.
Variants: hi podem afegir un got de vi blanc. Hi ha qui, per donar sabor, hi afegeix un parell de cebes i un altre de carlotes, que després s’han de traure. Ho podem fer amb menuts de pollastre; llavors hi afegirem quatre ous, que hauran de bullir fins que siguen durs. Podem canviar el sagí per oli d’oliva. Al Baix Ebre la fan amb fideus en comptes de pa i hi afegeixen un grapat de cigrons i una pilota de carn.

Sopa de menuts (Eivissa)

Ingredients (per a 4 persones): menuts de gallina (d’1 gallina, inclosa la sang), 1 tomaca madura, 2 alls, 1 penca d’api, 150 g de fideus, pebre, pebre roig, oli d’oliva i sal.
Preparació: en primer lloc pelarem i picolarem la tomaca, pelarem i trinxarem els alls i trinxarem l’api. En acabant posarem un raig d’oli en una cassola i la deixarem al foc. En estar l’oli calent (però no massa) hi posarem els alls i els sofregirem una mica. Els donarem unes remenades i, en daurar-se lleugerament, hi afegirem la tomaca i l’api i ho sofregirem també. Ho remenarem ara i adés i, en estar tot confitat, hi afegirem els menuts trossejats. Els donarem unes remenades, hi afegirem una culleradeta de pebre roig i, abans que es recreme, hi posarem aigua, ho salpebrarem i li donarem més foc. En alçar el bull rebaixarem la flama i ho deixarem bullir a foc suau. Al cap d’una hora d’ebullició hi posarem els fideus i, en passar deu o quinze minuts, ho traurem i ho servirem.
Variants: podem fer sopes de pa en comptes de fideus.

Altres denominacions

Sopa coberta: sopa de menuts; sopa bruta (Bocairent, a la Vall d’Albaida), sopa de menudillos, sopa de menudencias (comarques valencianes de parla castellana).

Sopa de menuts: sopa bruta (Baix Ebre).

Comparteix

Icona de pantalla completa