És un aperitiu corrent a tota la península i resulta difícil esbrinar-ne la procedència. Jo no he pogut arribar a saber-ho però no sembla que el seu origen siga català; no es poden trobar als vells receptaris, cosa que, és clar, tampoc no té cap importància. Els valencians ja fa molt de temps que els preparem així i per tant podem dir sense cap mena de dubte que es tracta d’un plat tradicional, l’únic plat del nostre receptari on el peix es presenta cru, adobat només amb vinagre i oli. A l’Extrem Orient sí que hi ha molta tradició de menjar peix cru, però a casa nostra no passa el mateix i és per això que, tot i estar-hi acostumats, no deixa de ser una raresa, ara bé, una raresa molla i lleugerament amarga que agrada a tothom que no estiga renyit amb el vinagre.

Aladrocs en vinagre

Ingredients (4 racions): 1 kg d’aladroc, vinagre blanc, oli d’oliva i 2 o 3 alls.

Preparació: escapçarem i esmocarem el peix, en traurem les espines i l’aleta dorsal i els farem en filets. Posarem aquests filets en un bol i hi afegirem vinagre fins a deixar-ho ben cobert. En acabant ho remenarem amb la mà, per tal que tot el peix quede ben amarat de vinagre, i ho deixarem assaonar uns vint minuts. En acabant traurem els filets d’un en un (sense rentar-los) i els anirem posant en plats plans, sense amuntegar-los (només hi ha d’haver una capa). Per últim pelarem i trinxarem els alls (ben fins), els deixarem caure per sobre i ho ruixarem amb bona cosa d’oli.

Variants: hi ha qui els posa per sobre una trinxadissa d’all i julivert. Podem deixar el peix més o menys temps en contacte amb el vinagre, segons que ens agrade més fort o més suau. Si volem que es conserve uns dies l’haurem de deixar almenys vint-i-quatre hores amb el vinagre.

Altres denominacions: seitons en vinagre (comarques costaneres de Catalunya, Baix Maestrat). Com a aladroc, d’altra banda, és conegut des del sud del País Valencià fins al Penedès.

Comparteix

Icona de pantalla completa