Diari La Veu del País Valencià
Música per un País: Les flames d’or d’Smoking Souls, per Francesc Gisbert
Smoking Souls és un grup de la Marina, de Pego. Carles (veu), Pau (guitarra), Josep (bateria) i Miquel (baix). Començaren a tocar junts fa sis anys, i des d’aleshores, han anat bastint un estil propi, un ADN que inconfundible. El 2013 publicaren el primer disc, L’espenta, tota una declaració d’intencions, autoeditat, en clara al·lusió a l’energia necessària en aquells anys de crisi i estretors. Dos anys després, arribà Nòmades, editat per Propaganda pel Fet. Nòmades els incorpora definitivament als festivals del País Valencià i els obri la porta del Principat. Després d’una cançó d’anomenada per al Festivern del 2016, Nit Salvatge, amb col·laboradors d’excepció, Boikot, Los Chicos del Maíz i Els Catarres, comencen l’etapa més dinàmica, amb més de seixanta concerts pertot arreu. Ara, ens presenten un nou treball, Cendra i Or (Propaganda pel Fet). Són onze temes, fidels al seu estil particular, però alhora renovats.

Els seguidors dels Smokings (i en tenen un fum) afirmen que la seua música és explosiva, un rock de guitarra roent, encesa en flama, rabiüt i geniüt, ara amb aires psicodèlics, adés amb un rock pur que passa com una exhalació. Les lletres parlen d’històries personals, socials o fins i tot, d’amors. Els agrada jugar amb la metàfora i els dobles sentits, perquè cadascú, puga fer-les seues. Els temes combatius, reivindicatius, però també evocadors, íntims. Com ja feren en “Nit salvatge”, s’envolten de col·labores de primera: Gorka Urbizu (Berri Txarrak) canta en basc “Cançó de la son”; Roser Cruells, d’Els Catarres, fa una incursió en “Cicatrius”; Albert Garcia, de l’Itaca Banda, es fa present en “Amiga”.
Potser, de totes les cançons, si n’haguérem de triar una, de banda sonora, em quedaria amb “Vida”. Tota una declaració de principis i un cant per a recarregar il·lusions i energies. I si mai no esteu deprimits o alacaiguts, i penseu que ja en teniu prou i que no paga la pena lluitar, escolteu “Murs”. Rebreu una injecció d’adrenalina per enderrocar totes les parets, reals i imaginàries, que l’adversitat alce davant vostre. És la força que transmet Cendra i Or.
Quan vingam ja haurem… guanyat!
Quan sabran que no… volem l’herència,

és el moment d’on naix l’eufòria… salvatge!
la flama que incèndia el meu cos
Eres la veu que frena aquesta nòria,

ets com el fum entre la boira.
eres la llum que brillarà en aquell parc,
Ara eres tu qui canviarà la història,

Francesc Gisbert

>
SMOKING SOULS – Cendra i or (2017) àlbum complet
>
SMOKING SOULS – Murs (2017)

>
SMOKING SOULS – Vida (2017)

>
SMOKING SOULS – Nit salvatge (2015)

Música per un País és una iniciativa de la Coordinadora pel Valencià de l’Alcoià i el Comtat
(Escola Valenciana)

Comparteix

Icona de pantalla completa