Diari La Veu del País Valencià
El PP valencià candidat als Òscar com a millor producció en llengua estrangera
«El valenciano es distinto al suahilli », és el títol de la pel·lícula.

La ficció, com no podia ser de cap altra manera, és un sainet còmic dirigit per Isabel Bonig a veu en crit i interpretat, és un dir, per Maria José Català i Jorge Bellver en els papers protagonistes.

La sinopsi conta la història d’uns indígenes valencians que vivien en la cova del Parpalló allà pel Paleolític Superior quan de manera sobtada foren envaïts per unes tribus procedents de l’Àfrica Tropical que parlaven una llengua estranya, el suahilli de fonètica complicada. En la primera seqüència es pot veure el cabdill africà en arribar a la cova i s’hi troba amb la Català i el Bellver abillats amb lo trache rechional i peineta de bronze establint aquest primer contacte lingüístic:

-Je, Kuna mtu anayasema kihivalencià? : (Perdona, hi ha algú que parle valencià?).
Hakuna matata:
(Tot bé, sense problemes).

40.000 anys desprès en un flashback a l’inrevès apareixen de nou abillats amb lo trache rechional i peineta de bronze la Català i el Bellver parlant en espanyol, prova irrefutable que valencià i suahilli són llengües diferents.

La cerimònia que se celebrarà el proper 26 de febrer en el Dolby Teather de Los Angeles i presentada per Jimmy Kimmel comptarà amb una ampla representació dels actors del PP valencià. Isabel Bonig lluirà per a l’ocasió un vestit senyera extrablau del dissenyador Óscar de la Renta.

L’expresident Paco Camps, per la seua banda, ha excusat la seua presència perquè no té què posar-se.

Comparteix

Icona de pantalla completa