Diari La Veu del País Valencià
Tristesa per la visió estratègica comarcal
El 3 de maig del 2016 es va presentar el “Mapa de les comarques de la Comunitat Valenciana”, un treball de l’Institut Cartogràfic Valencià que ha completat la tasca gràcies a l’ajut, en termes toponímics, de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. Benvolgudes siguen les estratègies territorials que durant tants d’anys han estat silenciades en favor dels favors caciquils.

L’obra s’edita ara però és la calcamonia d’aquella Demarcació Territorial Homologada segons l’informe de la Generalitat Valenciana de l’any 1989. La reproducció de la còpia feta després de vint-i-set anys de diversos governs que mai no es van atrevir a formular una veritable vertebració comarcal. I avui es despengen des de Les Corts Valencianes per entronitzar una proposta que mai més no s’ha tornat a discutir. Almenys per al Maestrat no és una bona solució que bona part dels pobles vinculats històricament i en el present a la resta del territori de la comarca històrica vagen a parar a la comarca veïna perquè els falten metres quadrats per cobrir l’anivellament territorial i demogràfic. No només es pot tindre present la distribució territorial, també compta la distribució psicològica i l’afectiva, i aquests darrers elements segurament juguen un paper molt més important. I recordo, a mode d’exemple, el cas del poble d’Atzeneta del Maestrat que va mostrar, amb tota la prudència i afecció, la voluntat de pertànyer a la comarca del Maestrat, tal com reclama el topònim oficial. A banda queda la qüestió del nom del país, i el títol del mapa, però no m’espantaré, per a mi, de moment, País Valencià.

Alerta a la lletra menuda! En el mateix mapa que s’ha presentat avui, apareix una altre mapa, més petit, més reduït, però que marca les intencions del govern i que du per títol “Mapa d’Estratègia Territorial”. En aquest punt, al nord del País Valencià, les zones estratègiques estan esbossades d’Oest a Est amb una regla recta, fins al punt d’unir els Ports i el Baix Maestrat, desunint les dues parts del Maestrat, i unint l’Alt Maestrat a la Plana, com si l’Alt Maestrat tinguera en algun punt alguna semblança amb la realitat de la Plana de Castelló. Tenint en compte que a l’hora d’establir altres zones estratègiques no s’ha traçat aquesta línia recta d’Oest a Est, subjau una sensibilitat que ens indica que la delimitació de la zona nord del País es podria haver fet d’una altra manera. La societat civil ens hem organitzat i estem demostrant dia a dia que el Maestrat ha d’anar unit, tot el Maestrat, i que no només és viable, sinó altament positiu que una comarca històrica puga funcionar junta. I els Ports, i Morella, han d’anar al seu ritme, tampoc Morella ha sigut mai Maestrat, ni ho vol ser. A més a més, en aquesta delimitació zonal, trobo a faltar aquella compensació rural de la qual sempre parlen tots i que després no mai ningú atén; en això estaríem d’acord tots. Dic no a aquesta zonificació estratègica, en la qual ja hi estàvem tots en contra quan la va presentar el partit del govern l’any 2010, perquè ja sabem què passarà i en tinc l’exemple recent en la gira de Raimon: el cantautor no actua en cap poble del Maestrat, actua a Morella i actua a Castelló. Per tant, aquest ‘Mapa d’Estratègia Territorial’ té molt d’estratègic però té molt poc de comarcal, passa per damunt de la sensibilitat i de l’afectivitat, i sobretot passa per damunt del sentit comú del mercat i de la mobilitat econòmica dels pobles de les nostres comarques. Sempre és difícil fer estratègia, però si es fa estratègia de cul a les línies naturals d’un territori, s’acaba ofegant el territori. I ara, més que mai, ens cal un Maestrat viu. Tristesa és l’únic que em provoca saber que l’administració valenciana tampoc no ens ajudarà a construir un territori millor. Tan errada està la societat civil que s’organitza a l’inrevés de com l’administració pública vol organitzar la societat?

Josep Meseguer-Carbó

Comparteix

Icona de pantalla completa