Diari La Veu del País Valencià
Algunes recomanacions per a les teues lectures digitals
Per Tecnonews / AMIC

Contra tots els pronòstics apocalíptics, el llibre tradicional no ha desaparegut. Sembla ser que els lectors tenen certa estima cap al paper i les biblioteques. La fi de les obres impreses a la manera antiga, no serà possible de moment, haurà d’esperar. És més, la producció de llibres en paper segueix dominant el mercat espanyol i en 2015 va tenir un creixement del 0,4 per cent. Aquest augment, malgrat que baix, s’ha de posar en relació amb un sector econòmic fortament minvat amb la crisi.

Dit tot això no volem afirmar que altres formes de lectura no hagin tingut èxit. Els llibres electrònics i les tauletes es complementen a la perfecció amb el llibre en paper i si tenen una rèmora pel que fa a aquest, es tracta, sens dubte de la dificultat que comporta en ocasions llegir en format digital.

Amb motiu d’això, Portaltic ha publicat recentment unes recomanacions per llegir sense riscos per a la vista en format electrònic que a continuació repassem.

El primer dels consells és no acostar la tauleta ni el llibre electrònic massa a la vista. Es tracta d’altra banda d’una recomanació que també afecta els llibres en format paper.

En el cas de posar la pantalla en una inclinació correcta es tracta d’una recomanació que exclusivament fa als suports digitals. Les pantalles, sobretot les de les tauletes, si no estan disposades d’una manera correcta poden tenir reflexos que cansen i debiliten els ulls. A això s’afegeixen els problemes de coll que una inclinació inadequada pot suposar.

També és important tenir en compte la il·luminació i brillantor de la pantalla. Els experts recomanen que per dur a terme lectures llargues, la lluminositat del dispositiu estigui entre el 30 i el 50 per cent de la seva potència.

Si alguna cosa tenen els dispositius digitals per lectura que els fan millors que els seus germans en paper, és modificar la mida de la lletra. És per això que resulta d’allò més adequat escollir quin tipus de lletra volem per llegir els nostres textos.

Finalment i com a consell que val tant per a uns com altres cal tenir en compte que és recomanable descansar la vista cada 20 minuts si estem llegint.

Comptat i debatut, llegir és una acció cansada per a la vista i el coll tant si ho fem en format digital com si ho fem en format paper. Per això és important seguir els consells que Portaltic ofereix.

Comparteix

Icona de pantalla completa