Diari La Veu del País Valencià
Carme Oriol estudia la rondallística catalana
Per Ens de Comunicació / AMIC

Publicacions de l’Abadia de Montserrat ha publicat Estudis de literatura popular: Història i mètodes, escrit per la professora del Departament de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili Carme Oriol. Una agradable notícia pels estudiosos de la rondallística i altres elements del patrimoni oral català.

Les 320 pàgines del llibre estan estructurats en dos blocs clarament diferenciats. En el primer, Oriol exposa la importància de diferents persones i institucions en la creació de la nostra rondallística: la penetració dels germans Grimm a Catalunya, la important recerca de rondalles valencianes a càrrec d’Enric Valor, la influència de l’Enzyklopädie des Marchens en els rondallaris mallorquins, menorquins i eivissencs, o la ingent tasca d’investigació i catalogació desenvolupada els darrers vint anys a la URV.

En el segon apartat, Oriol presenta deu estudis etnopoètics a través de múltiples perspectives acadèmiques: comparativa, formalista, simbòlica, contextual, de gènere i literari. Entre altres, es desenvolupa el paper del rei Jaume I en la tradició rondallística, la identitat nacional a Andorra a través dels acudits, la influència del folklore en la literatura oficial a través del cas de Caterina Albert (Víctor Català). Especialment destacada és la recerca “Rondalles amb protagonistes actives: la cara desconeguda de la tradició”, que ens permet conèixer les versions més desconegudes (aquelles que trenquen els estereotips femenins com a éssers conservadors, incapaços de resoldre problemes mitjançant la astúcia o la intel·ligència) de contes arrelats en el nostre imaginari popular.

La producció bibliogràfica de Carme Oriol ha cobert bona part de les terres de parla catalana. Així ho acrediten Les nadales tradicionals dels segles XIX-XX (1992), Estudi del folklore andorrà en el seu context (1997), El patrimoni oral a les comarques de Tarragona (2005) o Literatura oral a Faió, Favara, Maella i Nonasp (2010).

L’Arxiu del Folklore

Des del curs 1979-80, la Llicenciatura de Filologia Catalana de la URV inclou estudis d’etnopoètica i folklore. Malgrat que el naixement de l’Arxiu del Folklore (1994), fruit d’aquesta activitat acadèmica, es va concebre per emmagatzemar peces de folklore oral, els darrers anys també ha incorporat peces textuals. Els professors Josep Maria Pujol i l’esmentada Carme Oriol, experts en la catalogació de la rondallística catalana segons el mètode ATU, en són els directors i responsables.

L’Arxiu del Folklore compta actualment amb uns 10.000 documents, tots ells prèviament catalogats, informatitzats i digitalitzats. El seu objectiu, recollir tots aquells aspectes sociolingüístics sovint menyspreats pels acadèmics: llegendes, tradicions, costums, fraseologia, cançons, rondalles…

Per facilitar la consulta de tot aquest material, l’Arxiu del Folklore gestiona el portal RondCat – cercador de la rondalla catalana. A diferència d’altres projectes de catalogació, RondCat només ofereix les versions de rondalles recollides de primera mà del medi oral. S’exclouen, doncs, totes aquelles versions que pertanyen al gènere de la creació literària. Seguint aquest mètode, l’Arxiu del Folklore vol garantir que la base de dades presentada al públic manté una connexió real amb el patrimoni oral de les terres de parla catalana.

Comparteix

Icona de pantalla completa