Diari La Veu del País Valencià
La privacitat és un dret, un dret humà
Per Tecnonews / AMIC

Pensem-ho bé. Si algú es posa a l’edifici o casa de davant i es dedica a espiar-nos dia i nit, ràpidament denunciaríem a aquest algú a les autoritats pertinents. El dret a la intimitat és un dret humà, concretament es troba reflectit en l’article 12 d’aquest codi: “Ningú no serà objecte d’intromissions arbitràries en la seva vida privada, la seva família, el seu domicili o la seva correspondència, ni d’atacs al seu honor i la seva reputació. Tota persona té dret a la protecció de la llei contra aquestes intromissions o atacs.”

Succeeix que quan aquestes ingerències són dutes a terme per governs i es realitzen al nostre ordinador, no tenim tan clar que estem perdent un dret humà. Almenys així ho constanten les enquestes realitzades als Estats Units després de l’escàndol Snowden: el 56 per cent estava d’acord amb que el govern recol·lectés dades de les persones.

Atenta a aquest terrible fet, la Amnistia Internacional, organisme que s’encarrega de fer valer els drets humans, ha creat juntament amb Electronic Frontier Foundation i altres investigadors de ciberseguretat un programari batejat com Detekt que protegeix els usuaris de no ser espiats. No aconsegueix evitar que es duguin a terme les intrusions però alerta a qui el fan servir que estan sent espiats. Aquesta eina ha estat dissenyada per facilitar la feina d’activistes o periodistes que manegen informació sensible.

A més també vol ser una alternativa a les grans solucions de seguretat fabricades per grans empreses. En un mercat que mou 5.000 milions de dòlars anuals, no sempre podem estar segurs que la ciberseguretat estigui a favor d’acabar amb els perills a la xarxa.

En resum, una eina que no et salvarà de ser detingut però que t’ajudarà a preparar-te pel cop sempre que estiguis portant a terme una activitat que no agradi al govern.

Comparteix

Icona de pantalla completa