Cal legislar en matèria d'Intel·ligència Artificial

31 gener 2017 01:00h
Per Tecnonews / AMIC

Des de l'any passat l'amenaça està servida: 2020 milions de llocs de treball podrien ser ocupats per robots. Almenys això és el que es destil·la de l'últim Fòrum de Davos.

És per aquest motiu que les veus crítiques que demanen que es legisli i protegeixi sobre aquestes professions que estan en perill, cada vegada són més.

La Unió Europea (tan insensible per altres temes) s'ha posat mans a l'obra per preservar aquests treballs. Així fa dues setmanes va aprovar un informe sobre qüestions relatives a la robòtica que pot ser l'avantsala per legislar sobre temes més complexos. L'informe aprovat per la comissió d'Afers Jurídics del Parlament tracta de sensibilitzar sobre la urgent necessitat de començar a legislar sobre aquesta qüestió en tres camps específics com són el món laboral i la pèrdua de treballs, la responsabilitat dels robots i la seguretat dels humans.

Milions de treballadors com ho podrien ser conductors, missatgers o traductors es podrien quedar sense feina en els propers anys. Davant d'això hem de legislar en favor d'aquests treballadors o deixar que el mercat introdueixi les màquines sense pietat? No tot es pot resumir amb la frase "és progrés" doncs invents com la bomba atòmica són un gran invent però com va quedar demostrat al 1945 un gran retrocés.

També preocupa i molt, els accidents que puguin produir-se amb l'aparició de nombroses màquines intel·ligents. És segur un món en el qual els robots formaran part de la nostra vida tan estretament? En els propers anys, els robots tindran una total responsabilitat sobre les nostres vides i no queda clar fins a quin punt estem preparats perquè això succeeixi. Un exemple: Si es produeix un accident de cotxe autònom a qui es demanda?

Tot i que es tracta d'un futur més incert, també hi ha el debat que afecta la possibilitat que les màquines superin un dia als éssers humans en capacitats intel·lectuals.

En resum, cal una legislació com més aviat i qui sap: potser descobrim per fi que la Intel·ligència Artificial era un camí pel qual no havíem de transitar.

next