Diari La Veu del País Valencià
L’Erasmus celebra el seu 30è aniversari amb un nou rècord de participants
Per AMIC

Durant l’any 2015, el programa Erasmus+ ha permès que 678.000 europeus estudiessin, es formessin, treballessin o fessin voluntariat en un altre país, aquesta és la xifra més alta de participants anuals registrada fins ara. En el mateix any, la UE ha invertit un total de 2.100 milions d’euros en més de 19.600 projectes en els quals hi han participat 69.000 organitzacions. Aquestes són algunes de les xifres més destacades de l’informe anual Erasmus+ 2015 que la Comissió publica avui. Els resultats també demostren que el programa va pel bon camí per assolir l’objectiu d’arribar al 4 milions de joves que hauran participat en aquest programa entre el 2014 i el 2020.

Jyrki Katainen, vicepresident de la Comissió i responsable d’Ocupació, Creixement, Inversió i Competitivitat, i antic estudiant Erasmus a la universitat de Leicester, al Regne Unit, ha afirmat: “l’educació és imprescindible per dotar els ciutadans amb el coneixement, les competències i les habilitats necessàries per aprofitar al màxim el seu potencial. La mobilitat amplia els nostres horitzons i ens enforteix. L’Erasmus ofereix les dues coses. Com a antic estudiant Erasmus ho he viscut de primera mà. Animo tots els estudiants, professors, aprenents i joves treballadors a aprofitar les oportunitats que els brinda el programa Erasmus+”.

Tibor Navracsis, comissari d’Educació, Cultura, Joventut i Esport ha afirmat: “des de fa 30 anys l’Erasmus ofereix oportunitats als joves ajudant-los a desenvolupar habilitats importants com les socials o interculturals i promou la ciutadania activa. El programa té un paper rellevant en la construcció d’una societat millor tot connectant les persones i facilitant que treballin plegades. Aquesta és la solidaritat que avui Europa necessita més que mai. Vull assegurar-me que l’Erasmus+ pugui arribar encara a més joves de diferents perfils en el futur”.

Al 2015 el programa Erasmus+ s’ha estès encara més gràcies al fet que, per primera vegada, ha permès que les universitats poguessin rebre i enviar més de 28.000 estudiants i professors de països de fora d’Europa. França, Alemanya i Espanya segueixen sent els països que més estudiants envien fora, mentre que Espanya, Alemanya i el Regne Unit són els que més en reben. El feedback rebut per part dels participants confirma que el temps que han passat fora en el marc del programa Erasmus+ és un temps ben invertit: el 94% diuen que els ha servit per millorar les seves habilitats i el 80% senten que les seves oportunitats professionals han augmentat. Un de cada tres estudiants que ha fet unes pràctiques a fora amb l’Erasmus+ ha rebut una oferta de feina a la mateixa empresa.

L’informe d’avui també ofereix una mirada àmplia dels passos fets per la Comissió per adaptar l’Erasmus+ i convertir-lo en una eina útil per ajudar els estats membres a afrontar reptes socials com ara la integració dels refugiats i immigrants. Per exemple el programa de suport lingüístic en línia del qual se n’han podran beneficiar 100.000 refugiats durant els propers tres anys; s’han destinat 4 milions d’euros a aquesta acció. L’objectiu és facilitar l’accés dels joves als sistemes educatius dels països d’acollida.

La publicació de l’informe coincideix amb el llançament de la campanya per celebrar el 30è aniversari del programa Erasmus (que des del 2014 s’anomena Erasmus+ i integra diversos programes de mobilitat de la UE i permet, així, oferir més oportunitats als joves europeus). Per celebrar-ho s’organitzaran diversos actes arreu de la UE per explicar l’impacte positiu que el programa ha tingut tant a nivell individual com per a la societat i per donar l’oportunitat a tots aquells que ho vulguin de debatre i aportar les seves idees per millorar-lo de cara al futur. Durant els darrers 30 anys, l’Erasmus+ i els seus predecessors han donat suport a més de 5 milions d’estudiants, voluntaris i aprenents; però també han promogut intercanvis juvenils i de personal docent. Si els tenim en compte, la xifra de persones a qui ha arribat el programa augmenta fins als 9 milions.

Rerefons

L’Erasmus és un dels programes més exitosos de la Unió Europea. Durant tres dècades ha ofert als joves l’oportunitat d’adquirir noves experiències i d’ampliar els seus horitzons. Allò que va començar com un programa modest al 1987 per als estudiants universitaris en el qual només hi van participar 3.200 estudiants, s’ha convertit en un dels programes més apreciats de la UE que ha arriba a 300.000 joves d’educació superior cada any. Al mateix temps, el programa s’ha expandit i avui també beneficia a joves que volen fer pràctiques en un altre país, voluntaris, estudiants de formació professional, personal docent, esportistes, i promou, també, els intercanvis juvenils. L’Erasmus+ també és més obert a joves que tenen dificultats que els seus programes predecessors.

A nivell geogràfic l’Erasmus també s’ha ampliat. Des dels 11 països participants al 1987 fins als 33 actuals. (Tots els 28 estats membres de la UE més Turquia, l’Antiga República Iugoslava de Macedònia, Noruega, Islàndia i Liechtenstein).

L’actual Erasmus+, que està en funcionament del 2014 al 2020 té un pressupost de 14.700 milions d’euros i està previst que permeti que més de 4 milions de persones estudiïn, facin pràctiques, voluntariat o intercanvis fora del seu país. El programa també dóna suport als acords entre institucions educatives, juvenils i esportives perquè adquireixin una dimensió europea i afrontin els principals reptes transfronterers. A més a més, el programa també promou activitats d’ensenyament i de recerca a través de les accions Jean Monnet.

Durant el 2017 s’organitzaran diversos actes a tot Europa per celebrar el 30è aniversari entre els quals destaca el que tindrà lloc al Parlament Europeu el mes de juny.

Comparteix

Icona de pantalla completa