Diari La Veu del País Valencià
Quins valors han de transmetre els castellers?
Per Ens de Comunicació / AMIC

La diada de la Mercè ha acabat amb un protagonisme inesperat del món casteller. I no pas perquè els Minyons de Terrassa hagin deixat el primer castell de 10 que es veu a Barcelona, sinó per la publicitat que van lluir els Castellers de Barcelona dissabte 24 de setembre. Duien una samarreta vermella amb el logotip d’Airbnb, una empresa que es dedica al lloguer de pisos i habitacions de particulars, que ha provocat que el preu dels lloguers a la ciutat –el particular prefereix llogar el pis a un turista de forma puntual, perquè el preu és molt més elevat- s’hagin disparat i moltes persones no puguin fer-ne front. Durant els actes de la Mercè, molts veïns i veïnes van sortir al carrer a protestar contra aquesta empresa, i és per això que el patrocini dels Castellers de Barcelona, la colla degana de la ciutat, ha indignat les xarxes socials i també altres colles castelleres.

La colla va argumentar en una carta als seus membres que acceptaven el patrocini perquè “l’empresa no només vol oferir als viatgers un lloc on dormir a un preu accessible, sinó que els vol oferir la possibilitat de conèixer la cultura del lloc on van. Volen que parlin amb l’amfitrió, que es deixin aconsellar, que gaudeixin de la seva estada com un local. En definitiva, que “visquin” la ciutat que estan visitant”.

La carta també deia que que “és aquí on entrem nosaltres. Castellers de Barcelona, és, millor dit, som, un referent de la cultura de la ciutat, un atractiu molt i molt important tant per a turistes com per a locals”. I finalment, els responsables de la colla vinculen el moviment casteller al lloguer d’habitatges vacacionals: “Ells, com nosaltres, sorgeixen d’un moviment humà, de gent que quan es posa en contacte és capaç de generar coses meravelloses. Neix de la cultura col·laborativa i d’una manera diferent de pensar. Com veureu, se’ns presenta una gran oportunitat que intentarem aprofitar al màxim!”

Però els Castells de Barcelona han reculat després de la gran polèmica generada i ja no portaran les samarretes, que molts veïns han considerat que era un insult a les persones que han estat expulsades de casa seva perquè els propietaris volen treballar amb Airbnb. Tot plegat permet obrir el debat sobre si la cultura popular ha de vetllar perquè els seus patrocinadors s’ajustin als valors que vol transmetre.

Comparteix

Icona de pantalla completa