Per Tecnonews / AMIC – AMIC

Des de fa temps estem avisats: els robots ens substituiran en el món laboral.

Dues notícies demostren que no es tracta d’un futur llunyà de ciència ficció. Estem recorrent el camí cap a aquest lloc en el qual o les empreses i governs es plantegen molt seriosament la renda bàsica o podrien tenir problemes de veritat.

En la primera de les informacions hem de situar-nos al Regne Unit. Segons apunta un estudi del centre Reform 250.000 llocs de treball de l’administració pública del país seran substituïts al 2030 per processos tecnològics més eficients. Els treballs que major risc tenen de desaparèixer són aquells que comporten una repetició d’activitat. A la banda oposada trobem un altre tipus de treballs públics, els que tenen una major interacció amb el públic, que estan en molt menor risc.

La segona de les informacions és d’un sospitós habitual quan es parla d’aquest tema. Amazon acaba de dissenyar un prototip de supermercat que només requerirà 5 treballadors humans per atendre els clients i supervisar els robots treballadors. El supermercat tal com Amazon va informar el desembre passat, comptaria amb dues plantes. A la superior els robots posarien els productes dels clients a la bossa mentre que els treballadors humans supervisarien a les màquines i atendrien al client (Aquesta notícia va ser desmentida per Jeff Bezos a twitter http://geeksroom.com/2017/02/jeff-bezos-new-york-post /109045/).

De tota manera hauríem de preguntar-nos si la desaparició dels éssers humans en el món laboral es deu a un progrés col·lectiu o si en realitat el veritable motiu és que les empreses puguin reduir els seus costos de producció de forma dràstica. En el segon dels casos firmes com Amazon haurien de preguntar si per estalviar poden crear el caos futur.

Comparteix

Icona de pantalla completa