Diari La Veu del País Valencià
El conte del diumenge, nou espai a La Veu
Després del foc, les flames i la cendra cal començar de nou. Aquest sil·logisme tan nostre esdevé la descripció més senzilla de com és d’intens i de tenaç el nostre moviment motor. Una inèrcia cíclica que explica molt fidelment les particularitats del nostre tarannà: les nostres febleses i les nostres bondats. La col·lecció «El cuento del dumenche» n’és un bon exemple. Fundada com a revista el 1908 per Lluís Bernat i Ferrer va servir de plataforma perquè els escriptors valencians començaren a conrear la narrativa breu en un temps en què la poesia tot ho amerava. La guerra va posar punt i final a aquella tímida obertura. Durant la dictadura i en els primers anys de democràcia hi hagué diversos intents de fer ressuscitar aquella plataforma cultural tan nostrada, però per diversos motius tots plegaren d’hora. L’últim ha estat el més durador. El periòdic Morvedre.info ha acollit la secció «El conte del diumenge» des de febrer de 2014 fins a juliol de 2016. Durant aquest temps, tots els escriptors valencians que han volgut hi han publicat els seus textos, lliurement i sense cap mena de consideració metaliterària.

Malauradament, el periòdic Morvedre.info ha tancat després de 7 anys d’activitat periodística. Una gran pèrdua per al periodisme independent en valencià. Tot i això, la tasca de difondre els textos dels nostres escriptors no s’havia de perdre. Calia recuperar l’esforç de promoció cultural, començar de nou, reviscolar de les cendres i continuar amb la mateixa empenta la difusió literària dels nostres escriptors, amb la mateixa secció i, fins i tot, amb el mateix títol, «El conte del diumenge»; però amb una veu més profunda i engolada. Amb «La Veu del País Valencià».

Dit això, només ens hi resta afegir que “El conte del diumenge” és una secció que pretén ser una finestra oberta als narradors en la nostra llengua. Volem ser els hereus de “El cuento del dumenche” i aspirem a dignificar i promoure el conreu de la narrativa en valencià per al gran públic lector. Nosaltres, modestament, desitgem contribuir a aquest honorable propòsit amb el nostre granet de sorra. I que vosaltres, lectors i lectores, en gaudiu.


Antoni Rovira i Llorenç Garcia

Comparteix

Icona de pantalla completa