Diari La Veu del País Valencià
Lectures al públic dels Premis de Dramatúrgia Teatral Micalet
La Societat Coral el Micalet (carrer Guillem de Castro, 73 de València) mitjançant la seua secció: Aula de Teatre, ha programat un curs/taller obert per a qualsevol persona des del 13 anys fins als més majors, per a treballar i presentar al públic la lectura en veu alta de textos dels Premis de Dramatúrgia Teatral.

Des de fa 24 anys és un dels premis que convoca la més que centenària societat dins del Premi Miquelet el últim divendres de novembre. Han estat premiats autors de gran prestigi com: Manuel Molins, Josep Maria Diéguez, Ignasi Moreno, Olga Besolí, Empar Vayà, Antoni Lluís Reyes, Francesc Cucarella, Anna Rúbio d’entre altres. Amb títols com: “València, Hollywood, Iturb”, “Bonnet i Clàudia”, “70 GRAMS”, “Pols de roses”, “Despropòsits”, “Arquitectura d’un buit”, “Sense Llambordes” etcètera.

Aquest tipus de lectura en veu alta és un exercici d’interpretació vocal netament pedagògic, que promou la literatura dramàtica, que es llig molt poc, i és una pràctica i una manera de fer també poc usual. Invita l’espectador a assumir una posició diferent davant del text que s’exposa, no va a veure una proposta teatral elaborada físicament, sinó a veure un grup d’actors i actrius que lligen un material dramatúrgic, una lectura de teatre, no d’un mateix cap a dins, sinó d’altres veus cap a fora, una lectura en veu alta on l’espectador sols ha d’escoltar i recrear des del seu imaginari i formació cultural els diferents universos que possibilita la lectura. Desenvolupa la capacitat d’escoltar, cada espectador construeix a partir del que es diu la seua pròpia i hipotètica posada en escena.

La lectura dramatitzada contribueix a la formació integral dels lectors. El contacte amb bons models d’expressió permet la familiarització amb vocables, girs i construcció de frases i períodes que puguen ser assimilats al cabal lingüístic del lector, així com comparar els usos de l’idioma en un personatge o l’altre.

La pràctica d’aquest tipus de lectura és un exercici que explora, recrea o enriqueix a través de la veu les diferents possibilitats interpretatives que suggereix el material dramatúrgic. Permet aprofundir i millorar la tècnica de parlar, treballant la dicció, la potència, la velocitat, els timbres i les ressonàncies, els èmfasis i les entonacions, a més, igual que la interpretació amb el cos i moviments, la relació amb els altres i perdre la vergonya, el pànic escènic. És una activitat comunicativa, divertida, formativa i lúdica que, a més de plaure realitzar-la, millora la nostra capacitat verbal.

Necessita assajos, perquè si bé no requereix la memorització dels textos i els moviments no són els exactes d’un muntatge, la capacitat expressiva ha d’estar ben acurada.

Aquest curs/taller és una de les moltes activitats que la Societat Coral el Micalet ofereix per a gaudir de fer i rebre cultura en valencià.

Joanvi Cubedo
Director de l’Aula de Teatre, Escola de Narració Oral i
PARAULA VIVA, per a llegir escoltant literatura catalana
Societat Coral el Micalet de València

Comparteix

Icona de pantalla completa