Cazarabet conversa sobre... la revista Eix

Cazarabet conversa sobre... la revista Eix, editada pel Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya 

El segon número de la revista Eix ja està al quiosc…

mnactec.cat/ca/recerca/revista-eix

El Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya ja ha publicat dos números d’aquesta revista de periodicitat semestral que pren el pols a la cultura industrial tècnica i científica.

El primer número que va sortir el març passat el va dedicar a la dona en la fàbrica. En aquest segon número, que acaba de sortir al novembre, l’article central, allò que els editors d’Eix anomenen “dossier”  està dedicat a la conservació dels aliments des del punt de vista del saber, tecnologia i patrimoni.

A més, en el primer número hi podem destacar, entre d´altres coses, un apropament a New Lanark, Escòcia, l´anomenada colònia ideal. Després, des de la publicació ens donen la mà per anar de ruta , com no, del patrimoni industrial de l´Empordà cap a Enkarterri i com que és el primer número ens volen acompanyar i trien per a l’ocasió Francesc Mauri
 

Al novembre, a banda d´aprofundir en el tema de les conserves d´aliments que ens portarà en un viatge pel temps fascinant, la revista ens ofereix una entrevista amb el Conseller de Cultura Santi Vila. Després cerca el patrimoni, aquesta vegada el que flota, i va de vaixells emblemàtics que constitueixen tot un patrimoni, clar que sí, flotant. I on anem de ruta aquest semestre? Puix ens duen de ruta pels vestigis industrial de la Catalunya Nord…per perdre´s.
Anem a aprofundir un xic més amb aquesta publicació que en obrir-la sempre ens duu a unes seccions fixes, a banda de les ja assenyalades. Per exemple, la secció Mirades que en el número 1 s´apropa a Can Marfà, una antiga fàbrica tèxtil de Mataró, referent i motor de Patrimoni Industrial i de la força del treball fa molts anys. Després una altra foto molt més pretèrita ens trasllada a l´Alt Bergerà i a la mina de  Fígols , una mina de carbó. Es deia Fígols perquè era propietat del Comte de Fígols (José Enrique de Olamo) que, a més d´ésser el propietari d´aquesta mina, també va ser un dels impulsors, segurament per necessitat, del tram Cal Rosal-Guardiola de Berguedà. Per finalitzar l´apartat de Mirades del número 1, la revista Eix ens ofereix una mirada a Can Batlló, la fàbrica de bordats i la mirada es deté a la nau de telers on abans es podia veure, sentir, palpar una de les indústries que va fer tirant endavant l´incipient tecnologia tèxtil que tant va donar a parlar a Catalunya, però que avui és i sent passar l´Escola Industrial.

En el segon número d´aquesta publicació que és un eix de trobada del patrimoni industrial i de la història del treball ens traslladem a la Farinera Costa de Vic que, avui per avui, és un dels edificis més emblemàtics i més destacats de l´arquitectura industrial modernista. La foto és immensa i avui ja no es fa del blat farina, però alberga el Centre d´Arts Visuals de Vic. La segona fotografia és més antiga i  ens mostra a dos nanos, massa joves per treballar, i un home a la fàbrica de vidre Giralt, la fàbrica de Joan Giral Laporta que estava ubicada al carrer Escudellers de la capital barcelonina i que després es va traslladar a Cornellà a les darreries del segle XIX.

La publicació té un apartat que s´anomena Perspectives que s´apropa en un primer número a “La Indústria a les Portes del Patrimoni de la Humanitat”. S´apropa a Alarifes, la nostra revista-butlletí en línia de Patrimoni i parla un xic del patrimoni industrial a Espanya. En el segon número les Perspectives els duen a XatiC: 10 anys de promoció turística del Patrimoni Industrial; s´apropa a l´arròs paperer, una recepta al servei de la societat; als vaixells flotants que són, clar que sí, tot un patrimoni i al món industrial de Ramon Casas.
 

A tots els números de la revista Eix hi ha una entrevista: en el primer número s´apropen a Lona Davidson que ens parla de New Lanark i en el segon número a Santi Vila, Conseller de Cultura de la Generalitat.

Es dedica un apartat que duu de nom La descoberta i que, en el primer número es dedica a l´Autòdrom de Terramar i en el segon número va dedicat a la Colònia agrícola de Graugés.

Com dèiem en el primer número, dins l´apartat de la visita guiada, en Francesc Mauri ens acompanyava pel  mNACTEC i en el segon número ens acompanyen a veure i  conèixer com es feia un cordill.

Tots els semestres es viatja al Patrimoni Industrial català: al dipòsit del pla de l´aigua de Lleida en el primer número o a Can Pagans en el segon número.

En el número 2 d´aquesta publicació hi ha un racó dedicat a l´enginy… En aquest cas de Francesc Bonet, precursor de l´automòbil.

En cada número hi ha un apartat dedicat a una marca: en el primer Eix ens apropem a la marca Juanola, qui no ha fet el tast d´aquesta mena de caramel que està fet de regalíssia i que aclareix la gola? En el segon número es viatja a la marca Vichy Catalán, la fàbrica de l´aigua de bombolles.

Si en el primer número anàvem de ruta per la tradició i la industria de l´Empordà en aquest segon número la ruta ens duu per les mines i els trens a la Ribera de l´Ebre iel Priorat. Eix també ens proposa un viatge en cada número: Enkarterri fou el viatge del primer número de la revista Eix i la dinamita i les espardenyes viatgen a la Catalunya Nord de la mà d´aquesta publicació que encara no ha complit un any.

Val a dir que tots els números d´aquesta publicació tenen, també, una agenda i un apartat anomenat “abstracts” que és un resum, molt directe i precís, del que duu la revista en conjunt.

La publicació està dirigida per Jaume Perarnau, director del Museu Nacional de la Tècnica i de la Ciència de Catalunya que té el seu lluc a Terrassa i compta amb un Consell de Redacció, però número a  número amb un ventall molt enriquit d'assessors i de col·laboradors. S'edita gràcies a l´esforç del Museu i al suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Entrevista amb aquest director del mNACTEC que vam duur a terme fa més d´un any i que creiem que pot ser del vostre interés. 
 

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.

Publicitat
Publicitat