Diari La Veu del País Valencià
Cal una justícia clara i intel·ligible
És ben habitual, des de tots els angles del ventall polític, manifestar respecte i sotmetiment a les decisions del poder judicial sobre causes on hi han polítics implicats. Sembla que en un estat de dret, fer manifestacions la classe política contra el poder judicial no queda massa be. Si fórem mal pensats, creuríem que les forces vives de l’estat es tapen de manera corporativa. Solament els moderadament atrevits, quan no els convé alguna sentència no van més enllà de dir que ho respecten, però no estan d’acord. Em referisc solament a les causes delictives de polítics i d’aquells altres que són protegits pel poder polític i institucions de l’Estat. Deixe a banda delictes polítics com són, les mentides, la poca vergonya, amagar-se i no donar la cara, etc. A mi em sembla que una institució tan fonamental de l’Estat de Dret com és el poder judicial, ha de ser totalment independent, i ha de fer-se entendre per la societat que, al cap i a la fi, es a qui està servint. Però, em dona la impressió, que no és així. A la segona dècada del segle XXI, no pot haver-hi un poder judicial que done una imatge feudal, dogmàtica i partidista, allunyada del poble.

Una qüestió que els meus curts coneixements no capten, és classificar els delinqüents en dos nivells o categories: comuns i polítics. No vull afirmar res, però potser aquestos apel·latius venen viciats de l’època de la dictadura quan hi havien delinqüents comuns i «delinqüents» polítics. Avui, si estiguérem en un estat de dret normalitzat, havíem de tindre ben clar que qualsevol delicte no té altre qualificatiu que el que pertoca. És a dir, una persona que s’apropia bens de tercers és un lladre, siga polític, empleat de banca, agranador urbà o gerent d’una multinacional. No vull arrogar-me la veu de ningú, però em sembla que som molts els ciutadans de a peu que no comprenem perquè els polítics que han robat, o s’han apropiat de més diners que els correspon, els acusen de malversació, suborn o prevaricació, i no de lladres. Potser «tècnicament» no és el mateix, però a veure quin qualificatiu posem a una persona que utilitzant un càrrec públic, o situació privilegiada, s’ha fet ric o ha fet desaparèixer diners públics sense justificar-ho. Estic convençut que el llenguatge jurídic havien de passar-lo per un sedàs i fer-lo més intel·ligible als que no utilitzem habitualment forqueta per a menjar.

Els membres del poder judicial, tant a nivell institucional com personal, em sembla que havien de fer entendre al poble el treball que fan. Seria convenient per prestigiar l’estat de dret i donar seguretat i confiança a la democràcia. I havien de fer-ho a més, amb fets i resultats palpables usant un llenguatge planer, clar i intel·ligible, per què tots ho pogueren entendre.

El poble no entén com un delinqüent com Jaume Matas, s’haja lliurat de la presó. El mateix que, tampoc entén, com un síndic de les Corts Valencianes, com Rafael Blasco, mantinga l’escó sense justificar els diners que ha fet desaparèixer i la justícia no el qualifica de lladre. Igual que el boirós afer del destituït jutge Garzon, que encara no ho hem digerit per molt «legal» i respectable que siga la sentència. Com tampoc entenem la imputació, a l’estil de «la Parrala» d’una parenta llunyana d’aquell Alfons enamorat de la Mercedes. Ni els indults que es fan a banquers, borratxos i homicides sense que els jutges fagen cap protesta institucional. Ni l’abús de poder d’alguns policies, garants com havien de ser de la convivència i la pau, apallissen ciutadans o arresten i multen individus pel simple fet de parlar valencià. U obviar investigar possibles responsabilitats delictives a tècnics i dirigents del Metro de València, malgrat haver-hi indicis d’interessos foscos. O que s’haja tardat tant en empresonar el Luis Barcenas, de malnom el Cabró, deixant-li temps per amagar diners i proves. I tants altres exemples que la ciutadania no acaba d’assumir ni entendre.

Potser el poder jurídic es justifica dient que aplica lleis del poder legislatiu i decrets de l’executiu, però havia de manifestar-ho públicament al poble i, si cal, desmarcar-se. I finalment, en be de la democràcia, considere imprescindible canviar el tarannà institucional del poder judicial en llenguatge i en fets.

Comparteix

Icona de pantalla completa