Diari La Veu del País Valencià
Alternativa política a Cocentaina
Caldrà començar dient que des que es va restaurar la democràcia el 1979, a Cocentaina sempre ha governat el PSPV-PSOE junt al PC primer i després amb EU que formaven majoria. Sempre hi ha hagut alcalde socialista. Cal destacar que l’aparició del «03» en les darreres eleccions municipals va deixar en minoria aquestes mateixes sigles que sempre havien governat. El 03 és una formació local que tragueren dos regidors trencant la majoria socialista i comunista que hi havia hagut des de 1979. El Bloc, feia unes quantes legislatures que treia un regidor, llevat d’aquesta darrera que li faltaren uns quants vots i es va quedar sense representació municipal.

Per aquells que no ho coneguen, cal dir que el 03820 és el codi postal de Cocentaina, i és el nom que es va donar ací mateix aquesta formació política local. Una formació transversal formada per membres exPSOE que havien trencat en el partit; membres del Bloc que havien trencat en el partit; altres que havien estat al PC; altres prop del PP, i altres que no se’ls coneix aparentment filiació. Total, van aconseguir dos regidors, quantitat que cap formació local, a banda del PP i del PSOE, mai no havia obtingut.
Personalment mai no m’han fet gràcia les formacions polítiques nascudes a l’ombra del campanar d’una població sense una definició ideològica concreta. No estic negant legitimitat perquè la tenen tota. Solament dic que mai no m’han fet gràcia. A més, si van envoltades de circumstancies concretes de transfuguisme per possibles frustracions personals en altres partits, encara em queden més boiroses.

Darrerament, no se si des de la ciutat de València, ni si és per indicació d’algun individu de l’òrgan de poder de Compromís, s’està afalagant a un membre del 03, tot dient que ha sigut el millor alcalde de la democràcia. No és que vullga negar-ho, però, si vull dir que sempre he tingut curiositat en saber per quin motiu aquell alcalde va ser substituït per un altre socialista dos anys abans d’acabar-se una legislatura. Principalment ara, que s’acosta una etapa –espere– on ha de prevaldre sempre la transparència per damunt de totes les coses, m’agradaria saber-ho. No és suficient que un partit canvie l’alcalde d’un poble sense donar a la ciutadania –votants o no– les explicacions pertinents.

Si aqueix festeig, que he començat dient, és una tàctica per apropar diferencies entre el 03 i Compromís, no em pareix ni mal ni be; avant. Però cal entendre que Compromís està compromès (valga la redundància) en el País Valencià i cal anar en compte on es clava. Caldrà anar alerta perquè els pactes contra natura mai no han donat resultat. Però sobretot, caldrà escoltar els votants, o possibles votants, i decidir tots plegats.

Pacte Compromís

De qualsevol manera estem en temps de fira. La Fira de Tots Sants de procedència medieval (1346 Pere el Cerimoniós) i cal deslligar-se de l’endoll.

De moment, esperem les partides de pilota que hi han programades, de Raspall i Llargues que van mesclades en les diferents ofertes de la majestuosa Fira de Cocentaina.

Veniu amics i sabreu el que és una Fira.

Comparteix

Icona de pantalla completa