Diari La Veu del País Valencià
Cocentaina oferix seu a la UNDEF
Després de les festes de Moros i Cristians 2015 que acabem de gaudir a Cocentaina, caldria fer alguns comentaris i aportacions d’alguns detalls que convindria millorar en posteriors edicions per tal d’adequar-les millor als temps que vivim. No estic en condicions de fer cap aportació a la festa perquè no sóc home de festa mora i cristiana i reconec que el meu criteri no seria vàlid, però sí m’atreviria a proposar que cabria en tot cas desmarcar-se d’algun acte confessional. Pense que les festes han de ser al més laiques possible, com per exemple fan a Mataró (el Maresme) Catalunya, que recentment han pogut comprovar molts cocentainers; inclòs un regidor de Cocentaina que podria contar-nos-ho, encara que fóra per justificar les despeses del desplaçament.
En realitat hui, el que vull comentar és el que s’ha dit a la xarxa mediàtica de la UNDEF. El diari Información d’Alacant, els diaris digitals, la ràdio local i la COPE de l’Església, donaven tots plegats a “bombo i platerets” la notícia: Cocentaina tornarà a ser la seu de la UNDEF (Unión Nacional de Entidades Festeras). No sóc fester ni mínimament expert en festes de moros i cristians (i tampoc en res); però em faig la següent pregunta: això de “nacional” es refereix a la nacionalitat valenciana o espanyola? Els meus coneixements no van més enllà i he de preguntar-ho. Ja a primeries d’aquest any, per febrer, el nostre col·lega periòdic d’Alcoi EL NOSTRE (valga la redundància) llançava la notícia de la decisió presa en una assemblea d’aquesta entitat a Oliva (la Safor), d’haver optat –entre altres pobles– per ubicar aquesta entitat a Cocentaina. Sembla haver entès que a finals del segle passat també va tindre la seu a Cocentaina.

Seguint amb la meua capacitat de neòfit, també em pregunte, què és la UNDEF i quins beneficis va aportar a Cocentaina? Ho dic, perquè m’ha semblat estrany que el govern municipal i l’oposició han estat unànimement d’acord en aquesta decisió, inclosa la Junta de Festes Local. No hi ha hagut cap dissidència? A quina consigna obeïx una resposta tant coincident? Segons es desprèn d’haver oferit el municipi l’antic local de jubilats de Cocentaina com a seu, condicionar-lo i (suposadament) moblar-lo, espere que siga una decisió que no tinga massa conseqüències econòmiques per a la caixa municipal que és la caixa del poble. Era prioritària aquesta despesa? Si és així, quins beneficis ens reportarà pe al poble? Qui ha de pagar aquesta reforma? Són preguntes no del tot innocents que em faig, però podrien coincidir amb alguns altres veïns.

Pas als Maulets
La UNDEF sembla que està formada per 70 poblacions, que per cert, no recorde on ho he vist publicat, i em pregunte, són pobles del País Valencià o d’Espanya? Això em sembla important per la multiplicitat de pobles que fan festes de Moros i Cristians i la proporcionalitat d’afiliació que pot haver-hi. Sé que això no m’importa a mi, però, de veres no és una entelèquia pertànyer a la UNDEF? I més encara, de veres compensa a festers, filades i poble en general, haver-se compromès per 25 anys en donar-li la seu? No s’ha fet per a quatre o cinc anys, no; s’ha fet per al màxim que permet la llei: vint-i-cinc anys. Potser els haguera agradat més que fóra un conveni de caràcter vitalici. No ho sé.

Per altra banda, no tinc molt clar quines són les funcions de la UNDEF i per tant, no entenc molt bé amb quines intencions es va crear. Això sí, he fet algunes preguntes (potser no a les persones adequades) i m’han contestat “descaradament” que és una entitat creada perquè algunes persones viatgen de bades a les festes de moros i cristians dels pobles afiliats. Vull pensar que aquesta entitat és de caràcter no lucratiu, però també em pregunte: quin pressupost té i com es finança? I també afegir que no he trobat cap persona –de moment– que em diga si els càrrecs d’aquesta entitat són voluntaris o remunerats; i si són remunerats, quant cobren?


Els components que han aprovat l’acord
Em faig a mi mateix tots aquests interrogants perquè m’he cregut de debò, i amb totes les conseqüències, que hem encetat una nova etapa política de total transparència on els ciutadans que paguen impostos, el mateix que els que no en paguen per insuficiència de renda, tenim dret a saber en què es gasta l’Administració els diners de tots. Per tant, caldrà prendre tots consciència; no sols els ciutadans, també tots els càrrecs polítics –tant de l’equip de govern com de l’oposició– que no s’ha d’ocultar res i que és totalment legítim que els ciutadans demanen explicacions d’aquelles concessions polítiques que no entenen i, que a més, porten possibles despeses que no són prioritàries. I no han de donar solament explicacions personals, com algú volia fer-me creure, si no explicacions públiques i ben detallades de totes aquelles despeses incloses als pressupostos locals.

Ha d’haver-hi una total transparència tal com es van comprometre els polítics abans de l’escrutini de les darreres eleccions. Ja sabem que el mes d’agost és una època especial que s’ha caracteritzat alguna vegada per clavar-nos-la moixa, però home….

Comparteix

Icona de pantalla completa