Diari La Veu del País Valencià
El Vocabulari de la música de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua
Des de la seua creació i posada en funcionament el 2001, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua ha dut a terme una interessant tasca en favor de la recuperació i difusió del lèxic valencià. Hem de recordar que el 2006 va publicar el Diccionari Ortogràfic i de Pronunciació del Valencià i, més recentment, la seua obra més emblemàtica, el Diccionari Normatiu Valencià, sens dubte la més important obra lexicogràfica de tots els temps sorgida de les terres valencianes.
Paral·lelament a aquesta tasca, l’AVL ha publicat des del 2008 uns reculls lèxics podríem dir-ne menors, tot i que ben útils i interessants, dins la Col·lecció Vocabularis; el primer fou el Vocabulari jurídic, i després aparegueren el nàutic, el de futbol, el del joc de la pilota, el d’economia, i darrerament, el febrer del 2014 ha editat el Vocabulari de la música.

L’obra naix, en paraules del president de l’AVL, Ramon Ferrer, amb una doble finalitat. Per una part, la de «difondre la forma valenciana d’una àmplia selecció de termes usats en l’àmbit musical», i per altra, la de «donar-ne una definició senzilla i intel·ligible, a fi que el vocabulari també resulte accessible a l’usuari neòfit en la matèria». Però no únicament això, perquè a més, el vocabulari també ofereix una traducció al castellà i a l’anglés de tots els termes incorporats, així com de dos apèndixs amb terminologia musical en aquestes dues llengües amb la corresponent equivalència en valencià.

És tracta, en de definitiva, d’un recull que conté aproximadament mil dues-centes paraules amb la definició corresponent al llarg de 234, la qual cosa el converteix en una obra especialment interessant per als milers d’alumnes de les escoles de música, més de 60.000, o per als milers de músics valencians, més de 40.000, agrupats en 539 entitats musicals, vint-i-cinc d’elles de la ciutat de València.
No cal dir que aquesta obra eliminarà qualsevol dubte que se’ns presente a l’hora d’emprar termes musicals en el nostre idioma, i és per això que amb total seguretat tindrà una magnífica acollida en el nostre món musical, i contribuirà a l’extensió de l’ús del valencià especialment en revistes, pàgines web o qualsevol altre tipus de publicacions.

Comparteix

Icona de pantalla completa