Diari La Veu del País Valencià
El Tractat d’Almisrà, una fita per al futur
El 25 d’agost, des de 1976, els veïns del Camp de Mirra, l’activa població de l’Alcoià, representen el Tractat d’Almisrà, dins dels actes de les festes del poble. L’objectiu no es altre que recordar el pacte signat el març de 1244 entre Jaume I i Alfons de Castellà, que pretenia acabar amb les disputes entre castellans, catalans i aragonesos sobre l’expansió territorial cap al sud.
El text, obra de Salvador Doménech Llorens, data de 1982; posteriorment, el 1994, fou publicada una segona edició a cura dels professors Maria Conca i Josep Guia, que van dur a terme una significativa revisió lingüística, històrica i poètica, i van afegir una nova escena que enalteix la figura de Jaume I, la qual cosa va millorar substancialment el conjunt de l’obra.
La representació és impressionant en molts aspectes, des dels tècnics i artístics —disseny de vestuari i escenari, escenografia, il·luminació i so, maquillatge—, com els purament escènics, amb una acurada actuació dels actors amateurs que confereixen una absoluta versemblança a les seues paraules i aconsegueixen transportar els espectadors a aquella llunyana època.
A més a més, hi participen més de trenta personatges, acompanyats per la colla de dolçainers i tabaleters El Terròs de Petrer, que s’encarrega de l’ambientació musical basada en obres de Matilde Salvador, Pascual Vilaplana i J Albero Francés, la colla de Campaners d’Ontinyent, i un grup coreogràfic format per nou jóvens dels poble que interpretà diversos balls de l’època. L’acte, coordinat artísticament per Romà Francés i Juan J. Ponsoda, és presentat per Josep Miquel Francés.
Com podem observar, tot un repte per a la gent d’un poble que no vol oblidar el seu passat, conscients com són de la importància dels fets que els seus avantpassats van protagonitzar, i que mantenen el compromís que fa dècades iniciaren els seus habitants.
Però per damunt de tot està la significació del Tractat i els valors que transmet als valencians actuals, perquè només des del coneixement del nostre passat, no com un ximple recordatori enyoradís, estarem en condicions d’entendre millor el present i sobretot de reflexionar i d’aportar nous elements per a la construcció del nostre futur.
És per això que cada any el Tractat incideix en la importància de la paraula i el raonament, del diàleg i de l’acord, com a elements fonamentals per bastir el futur, però sempre des les premisses bàsiques del que som els valencians; perquè volem un esdevenir arrelat al nostre passat, perquè no volem perdre ni els orígens ni la identitat, perquè ens reconeixem continuadors de la llengua, costums i tradicions de Jaume I, elements essencials de la nostra personalitat.
Per tot això, com mostra de la confiança dels valencians en el nostre futur, el Tractat d’Almisrà hissa cada any, al so de la Muixeranga, la senyera de Jaume I, com a símbol de la ferma voluntat del nostre poble de construir lliurement el seu destí.

Homenatge al rei Jaume I
Amb el gran Jaume I (Romà Francés)

Comparteix

Icona de pantalla completa