Diari La Veu del País Valencià
És l’hora de donar suport a la llengua
Sense excusa, ara és l’hora de donar suport a qui faça costat a la llengua

Els tres amics són a les festes de Sant Joan al poble de la Vall.

En Bosch
Recordes, amic blaver, la teua ànsia i el teu neguit per fer fora el PP.

L’amic blaver
Oh, i tant. I com més prompte millor, volia jo. Ara tindrem govern nou si no passa res.

En Bosch
Encara hi dubtes?

L’amic blaver
És clar que sí. No me’n fie dels pactes que puguen fer. Fa quatres dies estaven barallats: que si Puig o que si Oltra, tots dos volien ser presidents. De sobte ja no estaven tufats sinó ajuntats, sembla que ja ho tenen clar. Els que han guanyat han de recordar que l’interès del poble i del país és primer que res.
Tant de bo, tots els sanguangos del PP seguisquen desfilant cap als jutjats i, si són culpables, cap a la presó. Estic emprenyat perquè els vaig votar i em van enganyar.

En Bosch
Fins quan durarà que els polítics del nou govern del consell no estiguen imputats en presumptes casos de corrupció, tràfic d’influències o coses per l’estil. Ells van prometre participació i transparència. Seran una altra colla d’arreplegats sense gens de vergonya?

L’amic blaver
Quina por tinc!

En Bosch
Xe, que n’estic i que n’estem fins als dallonses de tants i tants casos que s’han donat en el nostre País. Som els capdavanters de l’estat, no? Guaita, a Benicàssim, la batllessa serà una persona encausada per corrupció. Fixa’t, ja són ganes.

L’amic blaver
Eixos de Ciutadans són igual o pitjor. Estic fart de vots de caràcter espanyolista: no vote cap més partit tipus PP, PSOE, Ciutadans o Podem. A mi m’hi ha entusiasmat la carta del batlle de la Font de la Figuera que adreça a l’Albert Rivera. Una carta amb respecte i trellat. Molt diferent de l’actitud del líder de Ciutadans.
Li demana més respecte per Puri Lluch. Em pense que és la regidora de Ciutadans que va donar suport perquè eixira com a batlle el representant de Compromís. El tal Rivera la va expulsar del partit. Quina cara, on s’ha vist! No n’hi ha per tant!

En Bosch
El nou batlle fontí convida a una gaspatxada el Rivera. No se la mereix. Que atenga les seues demandes… i de passada que arreglen les revoltes de la carretera, així segur que no es perdrà o no es marejarà. Desitje que el tal Rivera no se senta frustrat i se’n vaja al “Cucurutxo” de la Font, on la veu popular diu que es suïciden alguns desesperats. Un aplaudiment per vostè, senyor Muñoz i Jordà. Millor encara si l’envia a fer… i no té cap lligam amb gent com ell, que està fent estralls en la lluita contra el català.
Ciutadans es vol presentar com el partit que lluita per la regeneració democràtica i contra la corrupció en l’àmbit de l’estat. Però amaga sota la catifa el cas d’un tal Canya o Cañas, no recorde.
Odien el català. Són nostàlgics del franquisme, si fa no fa com el PP. Volen que sentim autocompassió. Res de res amb ells. No sóc catalanista, però no aprove la persecució a la llengua catalana que ells han fet a Catalunya.

Pep Amagat
El batlle de la Font de la Figuera diu que no es considera un ‘pancatalanista’. Diu que és un valencianista convençut, creu que cal valorar molt més tot allò que es té més a prop. Açò que diu és d’un tipus ben bragat.

En Bosch
A mi em sembla perfecte que valencians i catalans ens entenem. El País Valencià i Catalunya han de tindre lligams en llengua, cultura i economia. Tanmateix, sempre amb igualtat i respecte mutu. Ni el País Valencià no és Catalunya. El meu, el nostre país ha de madurar i fer-se com a país. En acabant, ja parlarem si es dóna el cas de tindre projectes compartits més enllà de les fronteres.

L’amic blaver
Desterrem per a sempre la idea dels Països Catalans. Jo no sóc català. Tant em fa si del nostre parlar en diem que té semblances amb el català. Jo sóc valencià i ells són catalans. Cadascú a sa casa. Que podem ser amics, molt de gust, per què no? Jo crec que millor no parlar-ne del tema més… és el que vol el PP. Si veu divisió, de seguida en trau rèdit. No vull caure en la discussió de sempre.

Pep Amagat
L’amic blaver és un home sensat, que pensa i que és crític i se n’adona que primer és el poble valencià. Que tot i que estar lluny dels meus plantejaments, admire els raonaments d’ell. Molt de gust, amic blaver, si més no, no et limites a fotre crits a la barra dels bars contra els catalans sinó que penses.

En Bosch
Això, amic blaver, la semblança entre valencià i català, ací, allà i on vulgues, no es pot negar. La igualtat de la llengua no té res a veure en sentir-me català; jo, si més no, no me’n sent gens. Ara, reconec que el meu parlar i el d’ells és molt paregut. Però, igual com diu ell, deixem córrer el tema: ens cal un projecte nostre. Ara tenim una oportunitat per tornar a començar, no us sembla bé? És un privilegi que tenen els polítics triats en les passades eleccions. Els hi serà força difícil als representants del nou govern. Hauran de suportar crítiques, no sols d’altres costats enemics, sinó, tal vegada, d’entre els que són una mica partidaris. Redéu, que complicats som els valencians, que ni quan guanyem ens entenem, o sí? Sobretot, els polítics del passat, són passats, fem-ne servir de nous i ben preparats. I tinguem paciència, molta paciència, ja que redreçar l’herència popular costarà.

Pep Amagat
Cal una política forta que jugue dur per portar la llengua a tots els àmbits socials; no hi ha excusa que valga. Ara és l’hora! Donar suport a empreses que facen costat a la llengua. Fer el valencià la llengua vehicular de l’ensenyament. Ajudar l’escola valenciana. És el moment engrescador per al poble.
Compromís ha de jugar fort, ha de tindre la Conselleria d’Educació. Confiem que Iniciativa no faça com a Catalunya que primer diuen sí a la independència i després es caguen en els calçotets. El nostre país pateix un muntó d’injustícies i, el menysteniment per la llengua, n’és un. Sense llengua no hi ha país, explicava Sanchis Guarner.
Confiem que partits com Podemos ni POSE, vull dir PSOE, no entorpisquen la feina. Eixe partit és, després del PP, un altre dels responsables de tot el mal que s’ha fet al País Valencià. Ja ens ho van demostrar en el passat. No hi confie gens, van ser prou meninfots pel que fa a la gent. Per la seua banda, els de l’Iglesias diuen que “atiarem l’odi contra Mas”. Per a mi això els desqualifica. No vull política sucursalista dels de l’altiplà.
I Ciutadans són catalans i valencians renegats. Tampoc els vull.

Els tres se’n van amb l’entrepà sota el braç a sopar i gaudir d’una bona revetlla de sant Joan.

Pau i bé

Comparteix

Icona de pantalla completa