Diari La Veu del País Valencià
No tens interessos en el Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversió?
Fa més qui vol que qui pot (11)

Els tres amics es troben en una cafeteria de ciutat. Escamats pels darrers escàndols de corrupció no tenen ganes de parlar-ne perquè n’estan fins als nassos del tema.

En Bosch (amb els palmells de les mans unides i els dits entrellaçats)
A mi no m’agradaria que el meu país, les tres províncies del maleït Levante espanyol, fóra una colònia com ho és a hores d’ara. Què hi puc fer per canviar-lo? Fins i tot què puc fer perquè la situació no m’arrossegue al no-res?

L’amic blaver
Podries dir-m’ho més clar, donar-me exemples.

En Bosch
Encara més! Fotre, que embeulat estàs, xaval!
No vull anar contra ningú. Només construir el que jo diria un país normalitzat. Que siga diferent amb una economia sostenible, amb democràcia vertadera, que no siguem ciutadans de segona fila.

L’amic blaver
Absolutament d’acord, Bosch.

Pep Amagat
Xe, tu creus que ens defensarà l’Oltra per aconseguir el final de l’espoli de l’estat que es fa des de temps i temps? O bé passarà de puntetes per sobre de la qüestió, sense fer-ne cas?
Tanmateix m’hi sent orfe de candidats que em siguen adients. Això és així. La qüestió és que no sé a qui votar quan hi ha eleccions.
No tinc un partit amb un candidat que em defense i ens defense, que tinga un missatge estrictament en clau nacionalista. No sols que es diferencie dels restants, la qual cosa no és difícil, ja que més aïnes són de caire espanyolista sinó també que m’enganxe i que tinga una línia dura i ferma.

En Bosch
La gent es defineix més d’esquerra del que vota a l’hora de la veritat. Jo m’hi conformaria a construir un país normal, t’ho torne a dir. De fet, no tenim més que un país desanimat, “discriminats per una llei” com diu el president. Encara diria més, assolat, ni que hagueren passat els bàrbars: ens xuclaven com sangoneres. I els que ho han fet estan pel carrer amb les butxaques plenes de diners. Bé, ara veurem… No confie que la justícia els faça gran cosa.

Pep Amagat
Serà pura comèdia. Mira el que ha passat fins ara.
Crec que Mònica no és la candidata que necessita el País Valencià en un moment en què està en joc el nostre poble. Com que no tinc candidat tot i això, abans de votar Podemos, la votaré. Però vols que et diga una cosa? Xicon, agafa’t fort, si no en teníem prou de ser una colònia, ara EU i US pretenen hispanoamericanitzar-nos.

L’amic blaver
Mmmm… Però què dius ara! Això és molt dràstic. (alça els braços i els sosté enlaire)
Ets massa destarifat, xe! Em sembla que pixes fora de porró.

En Bosch
Què vols dir que encara hi arribaran més centreamericans i sud-americans? Que no n’hi ha prou ja! A eixe pas ens destrossaran i ens trepitjaran la llengua encara més. O bé passa que no t’entenc de res. Parles d’un tema que no sé de què va.

Pep Amagat
No ets l’únic. La gent no en sap quasi res. Has sentit parlar del Transatlantic Trade and Investment Partnership? N’has sentit a parlar, Bosch?

En Bosch
Nooo… No en sabia res ni n’havia sentit a parlar, de debò.

Pep Amagat
Naturalment. S’està negociant en secret, d’esquena a la ciutadania. No volen ni la més mínima intromissió de la premsa.
El Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversió (TTIP) proposa el Lliure Comerç entre Estats Units i Europa.
Com et deia es negocia en secret, d’esquena a la ciutadania. Es pretén lliurar els Serveis Públics a l’empresa privada. Acabar amb la Regulació dels Mercats Financers… Permetre la Lliure circulació de les Dades de la Ciutadania

L’amic blaver
Pep, vols dir que això és creïble? De veritat tot el món ho veu tan negatiu? Opinions com la teua no representa crear alarma social, eh?

Pep Amagat(l’assenyala amb el dit índex)
Xe, sembla que ho defenses. No tens interessos en el TTIP?

L’amic blaver
Pep, tu sempre tocant-me els nassos. Quin cony t’estàs inventant?
A veure, no siguem polèmics abans d’hora. Potser hi ha avantatges per a la gent, no? De fet, què hi ha d’anormal?, això pam dalt pam baix ho tenim ara, i no passa res. Bé, sí que passa, sí, que els valencians hem perdut llocs de treball i estic cansat de fer cua darrere moros perquè em toque la visita cada volta que vaig al metge.

Pep Amagat(encén un cigarret, fa una pipada i segueix dient)
No sigues gran debades que t’ho he de donar tot mastegat. Es pretén lliurar els Serveis Públics a l’empresa privada. Ja veurem com dins de quatre dies mal comptats ens hi estarem queixant dels serveis tan roïns que ens donaran els metges. Si ara un especialista amb prou feines ens visita en uns minuts, llavors veurem quines visites ens fan, Déu n’hi do la que ens espera! I els llauradors què? Estan manats a perdre, ja veus què va passar quan es va entrar a la Unió Europea, les collites no valien ni la meitat.
Jo no sé si ho executaran o no, però tu retín-ho en la memòria.

L’amic blaver
Com deia la meua àvia, Déu proveirà, i no gosaran fer-lo… eixe TTIP.

Pep Amagat
Tant de bo no el facen. Serà molt polèmic. Es diu que als treballadors, que ja ens han cardat amb la reforma laboral, encara estarem pitjor amb eixe tractat. Augmentarà l’atur.
Es permetrà el Fracking que és rebutjat per grups ecologistes perquè contamina el sòl i l’aigua potable, també es permetran substàncies que als US els donen als porcs i que produeixen càncer.
Els defensors del TTIP diuen que permet eliminar els obstacles de taxes duaneres i suprimir les normatives internes que protegeixen la seguretat i el medi ambient.

L’amic blaver
Tot això que dius semblen idees sense ficaci, xicon! On ho has llegit o ho has sentit?

En Bosch
No, home, no. Normal venint dels nord-americans. S’hi pot esperar de tot. Francament no n’havia sentit res, però sí que coneixia que a Llatinoamèrica havien creat o volien crear l’ALCA (Àrea de Lliure Comerç de les Amèriques). No sé si encara és actiu, ja que bastants països sud-americans, tal com Veneçuela de Chávez o Bolívia d’Evo Morales, es van rebotar.

Pep Amagat
Per açò t’havia dit que EU i US pretenen hispanoamericanitzar-nos, ho enteneu ara? Això del TTIP només és bo per als grans holdings. Els lobbies polítics i econòmics d’EU i US pressionen i van junts. Farem més rics els rics, o no? El tractat de lliure comerç entre Canadà, US i Mèxic ho demostra clarament.

En Bosch
I d’ací a quatre dies algun d’aquests empresaris eixirà en llistes sobre els més rics del món, sembla mentida, xe. No em digues que algun dia veuré una fàbrica qualsevol en els camps on tanta suor hi va deixar el meu avi.

Pep Amagat
De més grosses n’hem vist. A mi em sembla que el que volen és que tinguen via lliure les multinacionals. Precisament els grans capitals que han causat la crisi que ara tenim encara en volen més, de diners. Eliminar barreres comercials i tot un seguit de normes a favor seu.

L’amic blaver
Tot açò que expliques és horrible. No sé si creure’t, però… i si és veritat? Per què els del PP no ho expliquen?

Pep Amagat
Perquè n’estan interessats. Em sembla que els del PP ja fa temps que tenen la idea de privatitzar el que queda en peu del sector públic, com ara la Seguretat Social.
Us imagineu que anul·len els drets dels ciutadans, els drets laborals i que privatitzen els serveis públics: correus, pensions, seguretat social…

En Bosch (es posa les mans a la cara)
I com que tenen majoria absoluta en un tres i no-res aproven les lleis. Com han fet ara amb l’anomenada ‘Llei Mordassa’. A veure qui té collons de protestar, de fer manifestacions: torna el franquisme, no us sembla? De seguida fan creu i ratlla a la llei aprovada i, com van per feina, per una altra llei. Segur que quan presenten a debatre el TTIP, potser en un tancar i obrir d’ulls l’han aprovat.
Tindran la llei del TTIP, i a qui protesta li aplicaran la ‘Llei Mordassa’. Au, arreglat, i Espanya serà un país fort econòmicament, però la gent patirà encara més. Anem cap a la societat nord-americana, de categoria, tio!

Pep Amagat
El TTIP deu ser un organisme tancat, elaborat fins a les ínfimes línies de l’atmosfera sota el comandament de les multinacionals. No em fa gens de gràcia, res de bo en podem esperar, tant de bo m’enganye. Tot em fa entreveure que les normes ambientals se les passaran per on els vindrà la gana, si considerem que US no va ratificar el protocol de Kyoto. Per altra banda, els llauradors amb propietats xicotetes i els empresaris xicotets se n’aniran a pastar fang.

L’amic blaver
Jo no hi entenc ni un borrall i tu n’estàs assabentat de tot i que tens bona xerrameca.
(L’amic blaver somriu)

En Bosch
Xe, quina barbaritat! No fugim d’estudi que pot arribar a ser veritat. Jo que volia lluitar perquè el País Valencià no fóra una colònia de l’estat
espanyol i tu m’ho dibuixes de manera que en el futur encara la situació potser serà molt pitjor.

Davant tanta impotència, els tres decideixen no fer-se de mala sang i demanar una altra cervesa.

Comparteix

Icona de pantalla completa