Diari La Veu del País Valencià
Es podran entendre els dos costats lingüístics enfrontats al PV?
Fa més qui vol que qui pot (12)

“Tenim la raó: contra bords i lladres: el meu poble i jo.” S. Espriu

L’amic blaver

A empentes i rodolons els hem fet fora de les institucions. Mai no m’imaginava que els del PP foren tan lladres i mesquins. Que encara no n’han tingut prou de fer mal al poble? Li han furtat, l’han desvaloritzat, l’han ridiculitzat, se n’han rigut de la llengua. ¿Que no n’han tingut prou que han hagut de destrossar la llengua fins a eixos extrems tan greus, que han hagut de recórrer a fer-nos sentir pena, a fer-nos sentir tristesa i vergonya pels altres?

En Bosch

Quan teníem l’alcaldessa de la capital, jo mai no li vaig riure les gràcies. De cap manera, més aïnes em feia ràbia. Tanmateix, segur que hi ha gent que, encara a hores d’ara, n’és capaç de dir: “Mira, d’una manera tan boniqueta que ho ha dit. A més a més, tant li fa dir caloret que caloreta, veritat?”

El súmmum, torne a dir, és que encara hi ha gent que li riu i li aplaudeix les gràcies. O simplement hi ha els tòfols que tant els hi fa una cosa com l’altra. Senyor… On hem anat a parar!? Que les Corts facen el que calga perquè puga ser investigada. Que els corruptes tornen el que han agafat de manera il·legal. Això resulta imprescindible: que els delictes de corrupció siguen jutjats prompte.

El que no s’entén és que encara traguera tants vots en les darreres eleccions. Que encara hi haguera tants votants amb molt poca seriositat i poca coherència que no saberen com decidir el futur.

Pep Amagat

No voldria ni parlar-ne. Per què han de ser jutjats si quasi tots queden lliures?; la veritat, no crec gens en la justícia.

Han dividit el poble i han enfrontat famílies. Si ens tenen dividits, ells treuen més rèdit electoral. Han empobrit a molta gent. Vaja manera de governar. Xe, sí que té pebrots la cosa!

L’amic blaver

El president de la RACV, un senyor anomenat Federico Martínez Roda, ha assenyalat que “reconèixer l’existència d’un conflicte és el primer pas per a solucionar-lo”. Lògic, no diu gran cosa. De totes maneres, em sembla molt bé la seua actitud d’acostar posicions amb l’AVL. Jo crec en el diàleg i en el fet que tot açò ha de ser diferent. El senyor aquest ha defensat “parlar amb qui calga” i ha emplaçat el president de l’AVL, Ramon Ferrer, a signar i elaborar “un document inicial per a obrir el diàleg i començar a negociar”. Doncs, vinga, a què esperen a posar-s’hi a treballar.

En Bosch

D’acord. Molt bé. Jo em pregunte per què no ho ha fet abans. Sí, abans que s’esquerdara tant la nostra societat. Sí, abans quan governava el PP, llavors no badava boca.

Pep Amagat

Que consulten la RAE. Que s’avinguen a les normes i els criteris científics de la universitat. Que abandonen l’irracionalisme i la visceralitat i que siguen més sensats. Açò és un conflicte avivat des del centre. Mentre ens barallem i anem fent la viu-viu com podem, ells (digues-li els de Madrid) se’n riuen de nosaltres i ens mantenen com una colònia al seu servei. Si Espanya decideix, tindrem afers lingüístics mentre ells ens van traient el que volen. Ens enfrontarem i poca cosa hi tindrem a fer.

Jo tinc un títol de Lo Rat Penat on vaig estudiar per correspondència fa molts anys. Quan Lo Rat Penat considerava que valencià i català era el mateix. No hi havia cap mena de problema. Però aquesta organització ara no ha de donar més títols. És la universitat qui i on han de ser donats. També tinc el títol de l’ICE.

L’AVL no hauria de cedir a les pretensions blaveres. Parlar sí, però han de ser ells que s’avinguen. Jo no diré que potser alguna cosa, doncs sí, alguna cosa la puga acceptar però per la meua part no cediré ni un pam més. I l’AVL no hauria de cedir tampoc. No vull que parlem més de secessionisme, i punt. Prou d’atacar el valencià normatiu.

L’amic blaver

Vinga, home, entre tots hem de fer el poble i el valencianisme polític. Aquest president de la RACV ha demostrat una actitud positiva i molt valenta, o no? Creieu que s’aconseguirà quelcom?

Jo el que no vull és que el PP que estiga pel mig i que ens manipule una altra volta. No vull més mentides i, com deia en Bosch, no vull que les ties maries a la vora del Micalet es tornen en una altra font de blaverisme espanyolista. Jo sóc blaver però amb mi es pot parlar de qualsevol cosa, i per tant eixe president del RACV és un home amb el qual també es pot parlar. I l’admire per fer un pas endavant.

En Bosch

Per a eixa gent del PP i per a molts blavers la nostra llengua no és més que això: quelcom folklòric. Els blavers espanyolistes (no com tu, estimat blaver) ni parlen valencià ni ho faran mai: es disfressen de valencianistes i prou, ja que la seua llengua és el castellà.

Com en els temps de la dictadura en què els de la ciutat ens deien: “Habla bien que no te endendemos”. Ens acusaven de provincians i ‘pueblerinos’, de llauradors que “hablan esa lengua tan basta”, “siempre diciendo palabrotas”. Com ens oprimien i com ens feien passar vergonya si no parlaves en castellà, això a hores d’ara en diríem ‘Bullying lingüístic’. Dit siga de pas, el nostre castellà era molt fluix, però el valencià d’ells encara és inexistent avui en dia. Per a ells era millor destrossar i fer malbé el valencià. I els d’ara segueixen igual.

Pep Amagat

Vosaltres aneu votant partits sucursalistes que són llepons dels espanyols… Ja us ho trobareu, ja. Més ben dit, ja ens ho estem trobant, i com si res, els seguim votant. No fan línies de trens com la de Gandia-Dénia o en volen tancar d’altres que estan en servei com la de Xàtiva-Alcoi. Ni volen fer el corredor del Mediterrani… En canvi fan AVEs a tort i a dret, arreu d’Espanya. En canvi, Barcelona i València estan molt mal comunicades. Vinga va, home. Ja n’hi ha prou.

A veure si van a sarpa a la grenya entre ells… Mira els de l’operació Taula.

En Bosch

Ni t’ho cregues, Pep. Eixos són ben fidels. Mira, no sé quines eleccions van ser que estaven barallats entre ells però a l’hora de votar tots van tancar files per anar a votar el mateix. Però n’hi ha molta gent que no són del partit però són d’església i aquesta té molt de poder. Vés a saber si els mana a algunes persones que voten PP. No sé, però no ho descarte.

Amic blaver

Jo no la vaig votar, però sé de gent que va votar l’alcaldessa. I que diuen que la volen tornar a votar. No ho entenc, xe. I encara hi ha gent que l’aplaudeix; trist… molt trist, xe. I els immigrants andalusos i castellans se senten molt a gust, dic jo. Home, no n’hi ha per tant. Militants del PP del País Valencià diuen que corrupció també en fa el PSOE en Andalusia o Convergència a Catalunya. En una paraula: els altres també en tenen, de corrupció. Els que manen del PP diuen que l’exalcaldessa és una dona neta i l’expresident Camps diu que no ha robat ni un paquet de rosquilletes.

Pep Amagat

Ah caram, vaja com Camps remugava unes catilinàries l’altre dia. Mai no l’havia vist així, sembla que s’haja girat la truita. Camps defensava que l’alcaldessa no s’havia endut ni un paquet de rosquilles. Em va picar la curiositat que tot el que deia; ho feia en castellà, és clar. No feia també els discursos per Nadal en els quals parlava en valencià a un ritme assossegat i de sobte accelerava per parlar en castellà.

En Bosch

Es veu que l’altre dia la catilinària la va fer tota en castellà, potser era a causa de practicar amb accelerades en algun cotxe de luxe… ha ha ha.

Pep Amagat

Vergonyós, ¿no ho veieu així? Aquesta colla viuen fent castells en l’aire, i de tant en tant els els cauen a terra. Us creieu que la pobra dona de l’alcaldessa no s’ha endut ni un paquet de rosquilletes.

En Bosch

És evident que no se’l deu haver endut perquè no li deu haver calgut. Per què s’ha d’endur rosquilletes si ha pogut endur-se plats millors? Són gent els del PP que vés a saber si pateixen trastorns de la personalitat i del comportament. Voleu dir que no tenen deliris de grandesa.

Pep Amagat

Oblidem Camps abans que tinga l’oportunitat de canviar d’opinió. El tipus no s’ensorra. Té una vocació indiscutible per posar-ho tot en marxa i ens amenaça quan diu que aneu amb compte que si em presente, arrase.

Amic blaver

Pot ofendre el que algun ciutadà diu encara que no pense com jo?

Primer hem de dialogar tot i que algú pense diferent. Una opinió de la qual discrepe i dita amb respecte pot enriquir-nos fins i tot a nosaltres mateixos.

Pretendre que tothom pense igual quasi, quasi impossible. És fer els mateixos errors que fan els del PP i als que criticàvem adés? No sé si ens podrem entendre però si no procurem fer-ho, mai no ho sabrem. Canviem i donem oportunitats perquè els dos bàndols ens entenguem.

Comparteix

Icona de pantalla completa