Diari La Veu del País Valencià
Darrere la pau lingüística què s’amaga?
Fa més qui vol que qui pot (16)

“Salvàvem els mots
de la nostra llengua
el meu poble i jo” S. Espriu

En Bosch
Pos deus estar content, amic blaver. Che, chicon, ara vorás com apoien els blavers el pacte. Entonces, estás content de verdad o no? Eixe senyor Martines vol la pau atra volta. Ara que moatros sempre hem volgut pau entre valencians i ells van encendre un incendi o no n’hi havia. Això és de malabèstia.

Pep Amagat
Tal com parles, Bosch, sembles blaver. Eixa és la manera de matar la llengua. T’ho torne a dir: és rebaixar-la només en l’àmbit de carrer i, si pot ser, castellanitzada.

L’amic blaver
No sé per què em parles en eixe to i escrius així, Bosch. Redell, trobe molt bé la iniciativa del president del RACV. Hem de deixar que ho arreglen els filòlegs que per això han estudiat.

En Bosch
Ja hi som al cap del carrer, amic blaver.
Els filòlegs ja han parlat i parlen sobre d’on ve la nostra llengua i que té un cos comú a altres territoris.
Encara gràcies que amb tu es pot parlar, amic blaver. El sentiment de l’amistat no està en decadència pel que fa a tu.

Pep Amagat
Quan el senyor Martínez, president de la RACV, diu “açò ha de canviar” i “vol parlar amb qui calga”, això què vol dir?

L’amic blaver
És un bé de Déu que el president vulga que hi haja pau entre els valencians, us pareix poc?

Pep Amagat
Però sense fer un ús partidista de la llengua, d’acord, xaval? Mires per on ho mires, em sap greu, a mi em pareix molt i molt poc el que vol fer eixe bon home.

L’amic blaver
I es pot saber per què!

Pep Amagat
Vau o van enverinar el poble creant un conflicte on no n’hi havia. Els blavers vau aturar l’alfabetització de molts valencians. Vol la pau? Que demane perdó. Vol la pau? Que dissolga la seua organització.
Si vol arribar fins al final, que parle amb filòlegs que han passat la vida estudiant la llengua, tant els d’ací, del nord i de l’est, de Balears, d’on calga. No vull filòlegs de pandereta dels que ho són de hui per demà.

En Bosch
A veure si al senyor Martínez, que demostra molt bona voluntat, no ho negaré, li passa com a l’home ric de l’evangeli que diu: “En sentir aquestes paraules, aquell home va quedar abatut i se n’anà tot trist, perquè tenia molts béns.”
A més a més, el senyor Martínez ha d’aguantar els crits en contra d’ell, d’alguns seguidors de la mateixa RACV. Em sap greu per ell.

L’amic blaver
Heu d’admetre sense reserva que hem avançat. Que és una bona noticia. Pensar el contrari és de perdedor.

En Bosch
Els del RACV van declarar la guerra i ara la volen acabar. Ens prenen el pèl? Què volen una pau “d’ocasió”? Sí, home sí, una pau de circumstàncies perquè alguns d’ells volen xuclar del pot.
A veure, una llengua no és una arma política. És una eina de comunicació, estudiada per l’alumnat que és ensenyat pel col·lectiu de professors, sota la cura dels acadèmics i lingüistes, i de la universitat. Per exemple, no m’agraden els rodolins que posen en les falles fent servir un llenguatge que de vegades, Déu n’hii do quant de folklorisme, ni d’altres manifestacions denigrants que la fan malbè.
Com deia el benvolgut Sanchis Guarner si un poble perd la llengua, perd la identitat. Pot desaparéixer com a poble.

Pep Amagat
Si un no vol dos no es barallen, d’acord? Quantes humiliacions i menysteniments va haver de suportar gent com ara Manuel Sanchis Guarner, fins i tot una bomba.
Si jo dic: jo parle i jugue [jo parle i ‘dzuge],
en comparació a
jo parlo i jugo [jo parlo i ‘dzugo], on seran situades les fronteres d’on acaba una llengua i comença una altra? Més amunt del Sénia també es diu com al País Valencià. A Morella també diuen jugo [dzugo], i com s’ho muntaran per no acceptar la unitat de la llengua?
Encara mai no he vist que [ma ‘traio unaz ‘coza], aproximació a la fonètica andalusa i [me ha ‘traido unas ‘cosas] aproximació a la fonètica castellana siguen part de llengües diferents.
Tampoc ningú dubta que pertanyen a llengües diferents les següents frases:

  • I wanna go to the concert and I want to go to the concert
  • I am going to play baskestball and I am gonna play baskestball
Ningú qüestiona que siguen llengües diferents. Igual com les verb phrases:
  • go on vacation, go on holidays: volen dir el mateix, i què? No hi ha per tant, que siguen maneres diferents usades per a dir el mateix.
Ningú dubta que siguen llengües diferents en castellà:
-Decime, vos pensás / Dime, vos que pensáis.
És el castellà argentí una altra llengua diferent del castellà espanyol?

L’amic blaver
Pep, tot el que has exposat és força interessant. Valore el pacte com un encert i no s’ha de rebutjar de primer antuvi. Jo no sóc blaver radical. Ni blaveristes extremats del Rat Penat ni catalanistes han de fer malbè la pau. La majoria dels valencians no saben res de l’acord de les dues institucions. Això també és greu i em dol profundament. Els RACV s’han rendit i prefereixen el bé comú i aplaudisc el senyor Martínez i, els que com ell, han fet aquest pas endavant. “Valencià i català són dues denominacions per al mateix idioma” van sentenciar des de l’AVL.

Pep Amagat
Si la institució del RACV vol donar valor als títols de lo Rat Penat, per fi tindrà valor un dels meus títols. Me’l va signar Emili Beüt i Belenguer. Tanmateix, també en tinc de valencià del departament de valencià de les classes de Manuel Sanchis Guarner. Quin record de veure’l entrar a l’aula, sempre elegant amb el seu corbatí i el barret. Guarde la gramàtica de Carles Salvador i la d’Enric Valor. També en tinc, de títols en català (les memorables fitxes de Josep Ruaix). Me’ls acceptaran tots? S’haurà de posar molta bona voluntat. Qui renunciarà els seus pensaments i normes? Hi haurà alguna trampa en el subtext del pacte? No és cinisme, sols realisme. No juguem amb canyes, que ens tallarem!

En Bosch
Aixina s’ha de vore com es desarrollen les normes i el que propon la nova institució que ixca. Avançarem o no amb una entitat com el RACV o s’acabarà a pa i ceba?

L’amic blaver
No sigues un malafolla i no em parles així que no m’agrada. Sols vull tenir present la bona voluntat i els gestos d’acostament per tal que el RACV isca del seu anonimat, d’unes activitats sense pes en el gruix de la societat. Em comptes de no fer res, m’estic llegint la gramàtica valenciana per castellans d’Enric Valor.

Comparteix

Icona de pantalla completa