Diari La Veu del País Valencià
Contes d’en Bosch 34 Bruno i les línies obliqües 5
Era evident que ella no volia que es queixés en la sala de l’ajuntament per si, com que ell no era dels que havien guanyat la guerra, el posaven en llistes negres per culpa de les quals no rebrien ajudes de qualsevol mena o per si enviaven els civils a casa i vés a saber si el portaven a les casernes amb les mans lligades, alhora que l’apuntaven amb els fusells i li etzibaven cops. Sense alternatives, tret d’un impuls lleu de superació que es va afeblir quan la família es va desintegrar. La mare i les germanes, tan segures del que pensaven, el van convèncer: elles emigraven primer i si trobaven un bon lloc, ell aniria després.

Va sonar la sirena del vaixell que anava sortint del port i en el qual viatjaven la mare i les germanes cap a Buenos Aires i ell, entre llàgrimes, va recordar quan ella li va fer un petó abans d’entrar a l’escola per primera volta. No li faltaven dubtes sobre el pensament de la mare de desitjar marxar, tampoc hi havia prou estalvis per a bitllets per a tothom. Va dir unes paraulotes contra tot. Menejava el braç en l’aire mentre el vaixell de càrrega i passatgers abandonava la immobilitat amb parsimònia per lliurar-se a la navegació. Fugien de la gana i la misèria, alhora que ell va haver d’acceptar-les, de suportar-les en el temps que es va aferrissar en els camps.

Els primers cops d’aixada li va semblar que cavava el clot per a enterrar-les, que no les veuria més. Es va subjugar a una feina que menystenia i a una dictadura feixista, que el sotmetia i que menystenia, també. Amb l’absència d’elles i l’allunyament definitiu dels llibres, d’un possible microscopi i, com deien, del saber, hom no arribava a ser ni una coma d’una oració completa. Un esglaó inservible. Un esglaó trencat com la família. Va evitar l’olor de resclosit de la casa i l’erm dels bancals.

Comparteix

Icona de pantalla completa