Diari La Veu del País Valencià
Contes d’en Bosch 37 Bruno i les línies obliqües 8
Li va donar voltes a les coses sota la influència de les línies, mai quietes. Amb perplexitat va sospesar si els astres les condicionaven. Potser va creure haver-les trobat en una ocasió que estava assegut en silenci, cap al vespre, just darrere l’escola del poble, un dels llocs on millor s’havia sentit. Va entendre l’obliqüitat del pensament, sense angles en els plans de projecció: les línies es creuaven però, en realitat, ell va tornar al principi en el qual hi havia gent i coses que ja no hi eren. Mai no es va deixar anar amb els amics, no els ho va dir, ni tan sols als de debò, a causa del seu tarannà solitari i incomprés. De bogeries ni de retrogradacions, cap, li deien. No es va preocupar per ells, ja que no eren reflexius ni profunds. Segur que a sobre que els hi confessava i explicava els pensaments, damunt d’això, encara se n’haurien rigut. Preferible no dir res, és clar, més d’una volta hi va haver qui va dir que s’inventava mentides sobre records fugaços i que contava anècdotes repetides i borroses.

Va començar a escriure a la mare una carta amb preguntes de les quals mai no va tindre resposta. Al moment es va girar, va recolzar el braç sobre una barana del pati de l’escola i va expandir la vista vers els bancals i vers un camí llarg, molt llarg. Els escrutava tots: notava el gust de raïm i l’olor de la suor en l’escola. Es va figurar un xiquet que va fixar els ulls en l’horitzó. Seguia amb la mirada d’ocell, ingènua i quieta, en direcció a un puntet que venia pel camí, semblava vindre de ben lluny. De sobte, no se’n va saber avenir perquè va creure que veia la mare que s’afanyava, de pressa, que s’acostava, que li allargava el braç des de dalt d’un carruatge. Una trobada sense presència, amb rapidesa. Va evocar quan li va fer un petó abans de la classe primera i ell s’hi va aferrar amb una abraçada. O els petons abans de gitar-se i els d’acomiadar-se quan van emigrar. La mare com si viatgés sobre un carruatge estirat per coloms, que bé. Ella i l’escola: companyies que estimava.

No eren ximpleries ni estava al·lucinat. Va imaginar el que la mare li contestaria a la carta. Se li va fer un tel en la mirada centrada en el puntet del camí. Tampoc cap polseguera, no. Quin goig. Ell s’hi va anar quedant fred, fred però amb un somriure.

Comparteix

Icona de pantalla completa