Fa més qui pot que qui vol (21)


Tu que parles valencià

En Bosch
Vosaltres dos, vos hauríeu alçat de la taula i hauríeu marxat?
 
Hauríeu estat capaços de muntar-li una escama a l'hoteler just enfront dels altres clients?
 
És molt fàcil de dir ací, o dir i pensar que ho faràs mentre hom és davant la pantalla de l'ordinador o el mòbil. Açò ho diu qui és molt bragat de paraula però a la veritat es caga en els calçotets. En canvi, el meu cosí fou ben parit i els va engegar.
 
Pep Amagat
M’hauria agradat saber el nom i on està el restaurant. No ens hem de limitar a tenir una malícia més que justificada.
 
En Bosch
Em va dir que no recordava el nom però creu que el restaurant estava per la Marina.
 
L’amic Blaver
Sigueu realistes, guapos, això del nostre país i la seua llengua és francament un embolic. Tants caps tants barrets. Açò no hi ha per on agarrar-ho. No cauré en la temptació fàcil de culpar els catalans.
 
La veritat és que els governs del PP i del PSPV ens van marejar, ens van menjar l'olla. Van aconseguir que en qüestió de llengua, els valencians estiguem uns contra altres: vés a saber si, els d’un costat, després encara acabaran seccionant-se entre ells.
 
En Bosch
Sí, la llengua. A més a més, la destrucció de llocs de feina, la corrupció...
 
L’amic Blaver (el talla)
Sí també, també. Però pel que fa a la llengua, unes acadèmies volen una cosa i altres en volen una diferent. Hi ha acadèmies de signe divers. D’una altra banda, ixen filòlegs d’última generació que generen capelletes per arreu amb doctrines molt peculiars. Per a mi, hi manquen autoritats que siguen respectades, que quan parlen senten càtedra i que la gent se’ls escolte amb goig.
 
En Bosch
Sí, gent respectada com Manuel Sanchis Guarner, Enric Valor i Carles Salvador. Falta gent jove que prenga el relleu. Jo hi confie en els de les Universitats
 
Pep Amagat
Ja ho pots dir, ja, amic Blaver. Es veu que busquen formes de diferenciar paraules i expressions valencianíssimes i que siguen diferents de les de la llengua dels parlants del nord, però sovint sense sort. Pobrets, quina ràbia!
 
Els que manen, i sobretot els que han manat, i alguns membres de l’Acadèmia no saben com fer-se-les per atacar el català. Alguns del PP ara diuen que els mestres i professors ensinistren els xiquets a les aules en contra del castellà (ni que foren animals). Redéu, estan més grillat que una ceba!
 
L’amic Blaver
Toca, encara com que hi ha gent del morro tort. Gent que no baixa del burro i parla en valencià a tot el món com Pep Amagat. El cosí d’en Bosch també va demostrar ser ben parit.
 
Pep Amagat
D'ara endavant, sempre en valencià, d’acord amic Blaver?
 
Jo faria oficial només el valencià. El castellà, com per exemple l’anglès a Noruega, no cal aprendre’l, ja que tots els mitjans de comunicació estan en aqueixa llengua. Eh que ho enteneu?
 
Per què teniu por i canvieu de llengua? Per què no voleu que, quan es parla amb algú, ell o ella compartisca el problema cultural i lingüístic? Cal que, amb fermesa, els fem arribar aqueixa vivència i cal defugir de facilitar-los el camí; vull dir, que s’esforcen. Al capdavall, saber dues llengües és riquesa lingüística, no, xe?
 
En Bosch
Estic totalment amb tu. La llengua l’hem de parlar amb tothom, siga castellanoparlant o valencianoparlant, siga del país o de fora. Abans de canviar, parlem més a poc a poc si cal. Jo no puc empassar-me els que, quan parlen amb algú, canvien al castellà amb facilitat “saps, els pobrets no l’entenen”. Com tampoc puc empassar-me les parelles o matrimonis que, essent de poble de tota la vida, van a viure a la ciutat i parlen als fills en castellà.
 
Pep Amagat
Ja. Al ramat parlen un castellà pèssim, amb paraules i expressions idiomàtiques valencianes “no es precís córrer tanto. Esperate que te arremangue el camalet”. Tot fruit de la diglòssia imposada per les autoritats i per la nostra baixa autoestima. En aquestes situacions guanya el castellà per ser la llengua dominant.
 
En Bosch
Encara més, Pep, hem de superar l’autoodi. Sí, ens hem de treure el complex d’inferioritat del català-valencià-balear. Aquesta llengua és útil i tècnicament serveix com a mitjà vehicular per a tots els aspectes de la vida. Hem de consumir productes en la nostra llengua: llibres, teatre, música, cinema, mitjans audiovisuals TV, premsa escrita i ràdio.
 
L’amic Blaver
Em sembla que les institucions no el defensen prou.
   
Pep Amagat
Per a començar els funcionaris haurien d’atendre en valencià i qui no l’entenga ha de fer un esforç. Haurien de ser marmolats els que no ho facen.
 
El govern de la Generalitat ha d’exigir la presència del valencià en el món de la restauració i l’hostaleria, així com en el món comercial.
 
L’amic Blaver
Això està molt bé, encara que crec que vas massa de pressa. Veig amb escepticisme el futur de la llengua. Hi ha qui no se sent identificat parlant en valencià. Correm el risc de perdre la llengua. “Languages are undergoing a global extinction crisis that greatly exceeds the pace of crisis extinction”, va dir el professor Harrison del Living Tongues Institute Endangered Languages in Oregon.
 
Pep Amagat (fent gestos amb el cap)
Doncs, tu comença a parlar-lo sempre. Menys averiguar-ho i més esbrinar-ho, ja que hi ha un comboi “de categoria” amb l’averiguar-ho. No deixes de banda la teua llengua. No faces servir aqueix castellà mediocre.
 
No cal dir, que hem de millorar la llengua tant parlada com escrita i no estar desficiosos abans d’hora.
 
Hem de seguir la tàctica d’acció, reacció. Ens parlen en castellà, nosaltres seguim en valencià.
 
L’amic Blaver
No vull bonegar ningú perquè no ho faça. Tanmateix, jo ho intentaré. Tractaré de parlar i escriure en valencià.

Joan Guerola

 

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.

Publicitat
Publicitat