Diari La Veu del País Valencià
Contes d’en Bosch 47: Qui està lliure de què? 1 (experiment de narrador càmera)
“I was not caught
I crossed the line”
From Nevermind, Leonard Cohen
Polseguera d’explosions de bombes i sorolls d’armes en el front de la Guerra Civil. Ferits i cadàvers en terra. Soldats joves que no saben res de política i que, amb prou feines, han començat a gaudir de la vida.

—Atenció, tropa, retirada, ar! — diu el capità en veu alta, enèrgica, i actitud ferma.

Els soldats republicans es retiren amb les metralletes sobre l’espatlla. Jaume, àlies Benihata, no fa cas i segueix disparant amb el fusell des de la trinxera de pedres enormes i sacs plens de terra. Les bales xiulen i li passen molt a prop del casc però mai no el toquen.

Se senten crits de dolor. Llença bombes de mà i s’endú a un soldat ferit arrossegant-lo, torna a per un altre amb el braç ple de sang. Unes bales li foraden els pantalons. Se’ls emporta fins a un refugi per amagar-se dels projectils de l’artilleria italiana.

Hi ha molts soldats en la taverna. Alguns beuen, xerren i fumen. El fum crea una mena de boira que inunda l’ambient. Benihata beu un got de vi rere l’altre. S’emborratxa.

L’endemà matí, els soldats formen el batalló en el pati de la caserna. Ell apareix corrent perquè arriba tard.

El capità, un home cepat i esquerp que està enfurismat, se li encara. L’intenta agafar del braç per fer-lo deturar i li diu:

—Quantes borratxeres portes ja? Fins als nassos estic de tanta indisciplina, t’envie a casa.

Interrompent.

—Eh, espere un moment. Però què diu?

—Gent com tu ens durà a la derrota. Un borratxo és un paràsit i de res ens val el teu valor. Els fascistes ens estan derrotant —diu rabiüt i amb gran gesticulació. Continua dient —. Els milicians no ens poden estar sempre retirant. Et vas allistar i admire el teu valor. Tanmateix, ens cal ordre i disciplina. Marxa a casa.

No es molesta a contestar.

Abaixa el cap i posa els palmells de les mans al clatell. Es retira. Una vegada sol es diu en veu alta:

—Els nacionals m’afusellaran si em capturen.

Se’n va a la caserna. Recull les pertinences i arranca a córrer.

L’escena es fon en negre.

Comparteix

Icona de pantalla completa