Contes d’en Bosch 51: Qui està lliure de què? 5 (experiment de narrador càmera)

"You put on a uniform
To fight the Civil War
You looked so good I didn't care
What side you're fighting for"
 
“Pursued by the riders
Of a cruel and dark regime”

Cinquena part
 
El govern militar vencedor engrandeix els problemes. En ciutats es veuen cues pel racionament d’aliments en un ambient poruc a tot i a tots. Se segueixen processos sumaríssims contra els qui són acusats de traïdors i conspiradors.
 
Al poble també hi ha temor de parlar segons de quines coses. Es reprenen les festes majors, que només gaudeixen els que no tenen morts o desapareguts.
 
Alguns homes s'asseuen entorn d'una taula al casino del Roig als vespres. Parets descolorides i amb taques d’humitat a la part de baix. Enraonen i discuteixen mentre beuen vi, cassalla i aiguardent durant una bona estona. Ningú esmenta ni una paraula sobre les batalles en el front de Terol i la batalla de l’Ebre, tampoc de Benihata, a qui prenen per trastocat. Un treu la petaca i enrotlla un cigarret amb tabac del paquet de caldo. Torrao, Arogres i dos més canten ranxeres i beuen. Acaben borratxos. Fora, al carrer, Benihata, amb l'ampolla de vi prop, s'asseu en el rastell d’una vorera i escolta un acordió i una guitarra. Unes poques parelles ballen en la plaça.
 
En acabar la revetlla no li queda vi en l’ampolla. No li aparta la mirada uns instants i recorre el vidre amb els dits. De tant en tant, es llepa els llavis i dormisqueja. De sobte, li treu els ulls i l’agafa, s’aixeca i camina en direcció a la seu del Partit de Dalt Republicà que està tancat. Es detura en la font rodona, es renta la cara i renta l’ampolla també.
 
Se’n va als coets, ja de matinada. Ell estira un carret que s’esmuny per sobre d’una corda lligada de cap a cap d'un carrer. Ell avança com l’enemic avançava i es llançava sobre el seu batalló. A mesura que l’estira, els coets es despengen al seu darrere; hi ha coets d’eixides a un costat i l’altre. Volen i revolen, es creuen de manera esbojarrada cap a un costat i cap a un altre fins que exploten, com també explotaven les bombes i la terra vibrava sota d’ell. Homes, sobretot joves, porten barrets i camises de màniga llarga, pugen a les reixes o corren per fugir de la imprevisibilitat dels coets. Els empomen o n'agafen de terra amb les mans. Es provoquen uns a altres, se'ls llancen i esclafeixen de riure. Criden, riuen i vigilen que no es cremen i que la bola no els explote en les mans. Es donen alguna patacada.
 
Benihata, rovellat com ou de tita, vesteix roba esparracada, no es protegeix el cap mentre es mou per entre flames, fum i xiulets de les espurnes dels coets d'eixides. Treu un xicon amb cremades a les mans del mig la cordà.
 
—T’agafe fort dels braços.
—D’acord. El que tu digues.
 
Se’l posa a l’esquena i passa pel mig dels coets que segueixen caient del carret que ara porta un altre. Camina amb decisió cap a fora del carrer de la cordà i el porta a cal metge. Se’l baixa. Es miren i es fan un somriure.
 
—No hem tardat. Et fa mal?
 
—Prou.
 
—És estrany portar-te així. Saps? Com si ho hagués fet abans en un altre lloc.
 
—Potser, tu sabràs.
 
—Ja ve el metge. Jo me’n vaig si no em necessites.
 
El metge atén i cura les ferides del xicon. Per la seua part, ell se’n va.
 
Torna amb les mans a les butxaques cap a la cordà. De nou porta el carret dels coets. Es continua movent despreocupadament enmig del foc i l'olor de pólvora. La roba esparracada i amb forats per arreu. Pateix alguna cremada però no s'immuta, no dóna senyals de dolor. De metges, no en vol saber res malgrat les cremades. Se les cura amb una aplicació d’herbes aromàtiques.
 
Continuarà

Joan Guerola
 

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.

Publicitat
Publicitat