Fa més qui pot que qui vol (22)

Procés independentista, procés judicial.

Els tres amics estan en el bar La Plaça. Tenen les cerveses sobre una tauleta de marbre, olives en un platet i sèpia. Pep Amagat s’asseu amb les mans agarrant el cap per darrere i fa servir un to de veu alt.
 
Pep Amagat
No sigues balòstia, home. Vas molt errat.
 
L’amic blaver
(Assegut amb el tors inclinat lleugerament mira Pep als ulls).

No veus que els catalans sempre creen problemes i sembren la divisió. Ja ho deia el meu avi que per culpa d’ells i no sé si dels bascos es va originar la Guerra Civil.
 
Pep Amagat
Però com pots afirmar tot això. Com t’has tornat de destrellatat, Déu meu.
 
(Pep es posa les mans al cap.)
 
L’amic blaver
I qui té la culpa d’eixe procés independentista?
 
Pep Amagat
La culpa la té l’espanyolisme ranci. Ells són els culpables.  Què no ho sabies?  Els ximples dels espanyols.
 
Pep beu cervesa fins que s’acaba l’ampolla.
 
L’amic blaver
(Es posa els braços creuats a l’alçada del pit)
 
Ara t’estàs insultant a tu mateix. Escolta, si et vols insultar a tu mateix, fes-ho, però a mi no em digues ni ranci ni ximple, m’entens? O és que tu no ets espanyol com jo?
 
En Bosch
Sembla que no conegues com és ell d’exaltat. No t’està insultant.
 
Pep Amagat
Tu ho has dit, jo no sóc espanyol. Si ho sóc, és per obligació però no me’n sent. Ho saps de sobra. Jo sóc valencià partidari dels Països Catalans i no vull estar en Espanya.
 
L’amic blaver
(El juga una miqueta amb el cabell)
 
Donant-li voltes a la cosa però no em contestes qui té la culpa que els catalans es vulguen separar.
 
Pep Amagat
(Ja ha abandonat la posició en què estava i està assegut en posició recta).
 
I jo t’he dit que la té el nacionalisme espanyolista. Han passat la tira de governs sense atendre les peticions de la Generalitat. Zapatero deia: “Respectaré el que isca del parlament  de Catalunya…” Ja pots contar el que va respectar. El d’ara, si fa no fa, igual. O pitjor. Li van presentar un llistat de peticions. I s’han quedat igual. És com si lil digueren, tu paga i calla, et tornarem el que voldrem.
 
L’amic blaver
Sempre s’estan queixant.
 
Pep Amagat
Ja t’ho recordaré quan passe ací. Més ben dit, jo crec que també ens passa ja. Una finançament autonòmic prou roí. No sé si has escoltat això dels diners europeus per fer el corredor del Mediterrani i que s’han quedat a Madrid per fer infraestructures d’allà. Això correspon a un govern corrupte en un estat podrit.
 
L’amic blaver
(S’estira una miqueta l’orella)
 
Sí, xe, sí que ho he escoltat. En el fons, a nosaltres ens passa igual.
 
En Bosch
Posar unes caixetes perquè la gent vote, cosa que és la màxima expressió de democràcia. Jo el que no entenc és per què es fa un judici a tres polítics com a responsables del 9N
 
Demanen més cerveses.
 
Pep Amagat
(Entrellaça els dits i el mira als ulls)

Evidentment no cal fer-lo perquè la sentencia ja és coneguda a priori. El tribunal ha quedat sorprès de veure que no són tres els culpables, sinó els voluntaris, primer, i, en acabant, els dos milions i una miqueta més de votants.
 
En Bosch
L’expressió màxima de la democràcia no es fa en un judici sinó que es fa quan es vota en les urnes.
 
Pep Amagat
La qüestió és que el president del govern espanyol mateix deia que el 9N no tenia cap valor. Tenia un caràcter participatiu i no vinculant. Què va passar, doncs? Que l’èxit del 9N va obligar a reaccionar el govern central, el va obligar a afanyar-se en declaracions com que era “un simulacre estèril  i inútil”. Des d’eixe èxit, el govern espanyol va reaccionar i va pressionar el Constitucional.
 
En Bosch
De veritat creus que feia falta el judici a un expresident i dues conselleres?
 
Pep Amagat
Totalment innecessari. Pèrdua de temps i diners, ja que el resultat ja se sap. Condemnaran un expresident democràtic per exercir la democràcia, per posar urnes i que el poble vote.
 
L’amic blaver
Que és això d’Operació Catalunya?
 
Pep Amagat
Això em sembla que ho va començar la que era cap del PP de Catalunya i ho han seguir altres del PP. Ho va començar en el restaurant la Camarga on van gravar les gravacions en què l’exparella del fill de Pujol va fer confessions sobre la família Pujol. També es diu que l'exministre d’interior Fernández Díaz forma part de la trama.

La finalitat era destrossar el procés independentista.
 
L’amic blaver
I de passada treure els draps bruts de l’expresident Pujol, que ja era hora.
 
Pep Amagat
Sí, home, sí. Així gent com tu i el PP, al qual tu votaves, podrien descansar una miqueta de tants assumptes de corrupció que tenen entre mans ací al País Valencià.

Tot és una trama per fer el joc brut contra el procés independentista.
 
En Bosch
Alguna cosa així com els GAL que va muntar el PSOE.
 
Pep Amagat
Una cosa així. I la justícia que va a destall sempre en contra del procés independentista. El govern fa un assetjament contra el procés català. Tu com ho veus, Bosch? Tu ho pots mirar des d’una òptica més imparcial que jo. Tu, si no vaig errat, ets partidari del dret a decidir.
 
En Bosch
Jo no estic segur de si estic a favor que Catalunya se’n vaja d’Espanya. O potser sí, no ho sé. Tinc molts dubtes.
 
Pep Amagat
Tu ets partidari al dret a decidir. Em pensava que sí. Així, què fem? Ets favorable al dret a decidir o no?
 
En Bosch
Jo no estic en contra del dret a decidir.
 
Pep Amagat
No pots negar que ets un votant típic de Compromís, que sí, però no. Jo estic a favor que els pobles voten en un referèndum vinculant. Que decideixen què volen fer i on volen estar. I s’ha acabat.
 
En Bosch
Jo també estic a favor del dret. Però ja se sap, hom té els seus propis dubtes i inseguretats. Ací, a casa nostra, som tan pocs a favor del dret a decidir, que genera desànims.
 
Pep Amagat
En això darrer que has dit, sí que estic d’acord.
 
L’amic blaver
Jo estic en contra. Millor encara, diria que no cal que es faça ningun referèndum, almenys ací. La gent creu que ja estem bé.
 
Pep Amagat
(Mira cap a terra)

I en acabant, et queixes que si el finançament que fa el govern del centre no dóna prou diners pel País Valencià, que si només fem que pagar a l’estat i que no ens retornen res.
 
En Bosch
(Dóna colpets amb els dits contra la taula)

Tu creus que jutjaran la presidenta del parlament català? A la pobra dona només fan que obrir-li diligències. I li posen judicis sense parar.
 
Pep Amagat
Clar que són capaços. Jo diria que sí. No sé què passarà.
 
En Bosch
O si fan el referèndum il·legal, els suspendran l’autonomia. Els trens xocaran al setembre...

Joan Guerola
 

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.

Publicitat
Publicitat