Dates i fets del 22 d'abril

22 abril 2019 06:00h

Dia Internacional de la Mare Terra

2017.- Fa el seu traspàs, a Sant Pere de Ribes, el cantautor, gastrònom i locutor de ràdio Pere Tàpies.

2016.- El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata dicta una resolució per la qual activa el processament contra el que fos president de les Corts Valencianes Juan Cotino i 24 persones més per presumptes irregularitats en l'organització de la visita del Papa a València l'any 2006.

Juan Cotino

1998.- Els marmessors de Joan Fuster retiren a la Generalitat Valenciana la custòdia del llegat de l'escriptor per incompliment dels acords signats al febrer del 1995 a favor de la seua conservació i difusió.

1990.- Canal 9 fa la primera retransmissió de pilota valenciana en directe.

1983.- El Palau de Benicarló és cedit a les Corts Valencianes per Patrimoni de l'Estat, perquè siga la seu del legislatiu valencià.

1981.- El que fos el primer president de la Generalitat Valenciana, Josep Lluís Albinyana, deixa el PSPV-PSOE.

Josep Lluís Albinyana 

1981.- Emilio Attard i els crítics de la UCD es mostren favorables a l'Estatut de Benicàssim.

1969.- Fa el seu traspàs, a Beverly Hills, la pianista valenciana Amparo Iturbi Bàguena, germana del també pianista José Iturbi.

1948.- Naix a València Maria Dolores Bargues Castelló, professora de parasitologia i catedràtica al Departament de Biologia Cel·lular de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de València Estudi General.

1934.- Es produeixen manifestacions antifeixistes a Crevillent.

1907.- Naix a Borriana, comarca de la Plana, el violinista, pedagog i compositor Abel Mus.

1890.- Naix a Carcaixent, comarca de la Ribera, Joan Vert, compositor de sarsueles que va treballar molt estretament en col·laboració amb el compositor gallec Reveriano Soutullo. Entre les seues composicions destaca Las vírgenes paganas, La Venus de Chamberí i La leyenda del beso, entre d'altres.

1866.- Naix a València Joan Josep Laguarda i Fenollera, bisbe d'Urgell, Jaén i Barcelona.

1761.- Naix a Xàtiva Francesc de Paula Martí Mora, gravador i estenògraf, introductor d'aquesta pràctica al conjunt de les terres peninsulars.

1597.- Joan Làzer, justícia reunit amb el Consell General de Torrent, fa donació de l’ermita de Montsió als frares descalços de Sant Frascesc i autoritza els jurats per a executar aquesta donació.

1564.- Felipe II atorga a Ontinyent la reducció del nombre de consellers que havien d'intervenir al Consell General de la vila i va determinar que aquest òrgan de govern local es puguera celebrar amb intervenció de 80 individus, veïns d'aquesta vila, amb objecte de tractar els assumptes de major importància per al bé comú del veïnat.

1451.- Fa el seu traspàs la reina de Castella, Isabel la Catòlica, consort de Ferran rei d'Aragó.

1296.- Conquesta de la vila d’Alacant als castellans. Uns dies després es conquerirà també el castell del Benacantil on el seu alcaid, el cavaller Nicolàs Pérez, fou mort a mans del propi Jaume II.

1280.- Pere III d’Aragó atorga carta de poblament a Altea.

1271.- L’infant Pere, en nom del rei, concedeix carta de poblament, a fur de València, a Olocau del Rei.

1238.- Jaume I, amb uns 300 cavallers i vora mil infants, inicia el setge de València.

next