Diari La Veu del País Valencià
Dates i fets del 25 d’abril

Dia mundial del Paludisme

2007.- Diversos actes al País Valencià i també al Principat de Catalunya recorden l’ocupació, el 25 d’abril de 1707, del Regne de València per Castella arran de la Guerra de Successió. Entre els actes destaca la cantata Quan el mal ve d’Almansa que Al Tall va interpretar a la ciutat albacetenya d’Almansa i l’encesa de llums d’alerta als cims de les muntanyes a mitjanit.

2005.- Unes 40.000 persones participen en la manifestació nacionalista commemorativa de la diada del 25 d’abril convocada per Acció Cultural del País Valencià. La defensa de la llengua i del territori són els lemes de la convocatòria.

1987.- Inauguració del Palau de la Música de València.

1979.- L’Ajuntament de Picanya demana oficialment l’autonomia del País Valencià. S’obria així el termini de sis mesos perquè els ajuntaments valencians es pronunciaren en favor d’una autonomia segons l’article 151 de la Constitució.

1979.- El Consell adopta la senyera quadribarrada amb l’escut de Pere el Cerimoniós. La UCD considera anticonstitucional l’adopció d’aquesta mesura. Per la vesprada es produeix una manifestació de “blavers” des de la plaça de Sant Agustí fins a l’estàtua del Palleter, a València.

1977.- Míting de la Taula de Forces Polítiques i Sindicals al teatre El Micalet en commemoració de la desfeta d’Almansa.

1977.- Era dissabte sant aleshores i el govern d’Adolfo Suárez aprovà la legalització del Partit Comunista d’Espanya.

1974.- Revolució dels clavells a Portugal. L’emissió de la cançó Grandola Vila Morena dona el senyal per a l’alçament militar, planificat per Otelo Saravia de Carvalho, que posarà fi a la dictadura d’Antonio de Oliveira Salazar i tanta repercussió va tenir entre la militància dels tímids partits polítics d’esquerra i organitzacions sindicals valencianes, moltes d’elles encara en l’ombra.

1823.- El general absolutista Sempere constitueix a Burjassot la Junta Governativa del Regne de València.

1707.- Les tropes austriacistes són derrotades a la batalla d’Almansa per l’exèrcit de Felip V comandat pel duc de Berwick.

1275.- Ramon de Riusec, senyor de la Vall de Perputxent, atorga carta pobla a l’alqueria de Beniarrés.

1196.- Mort a Perpinyà el rei Alfons I.

Comparteix

Icona de pantalla completa