Diari La Veu del País Valencià
Dates i fets del 26 d’abril

Dia mundial de la propietat intel·lectual

1989.- Agressions al president Albinyana a l’aeroport de Manises per un grup de “blavers” quan tornava de París. El mateix dia, un grup d’incontrolats arranca la quadribarrada del Palau de la Generalitat.

1937.- Bombardeig de Guernica per la Legió Còndor, durant la Guerra de 1936.

1769.- L’alcalde corregidor de València Joaquim Fos institueix el cos de guardians nocturns a imitació dels watchmen que havia vist a Londres. València fou la primera ciutat de l’Estat a tenir-ne. El nom castellà ‘sereno’ els ve perquè, a més de cantar l’hora, anunciaven el temps que feia: “Ave Maria Puríssima, las doce y media y sereno”.

‘Sereno’ de València

1445.- Mor a Roma el cardenal Ram, un dels nou diputats que participaren, junt amb Sant Vicent Ferrer, en el Compromís de Casp, que havia de discernir el problema sorgit amb la mort de Martí l’Humà l’any 1410. Les deliberacions dels jutges reunits a la vila de Casp van ser decisives. Aquest Compromís determinà que la corona corresponia a Ferran de Castella. La solució del plet successori tingué, a més de conseqüències polítiques, altres d’idiomàtiques particularment sentides a l’antic regne de València.

Comparteix

Icona de pantalla completa