Diari La Veu del País Valencià
Dates i fets de l’1 de maig

2004.- Se celebra a la seu de la presidència d’Irlanda, a Dublín, l’acte oficial d’ampliació de la Unió Europea, que des de hui té 10 nous estats membres: Eslovàquia, Eslovènia, Estònia, Hongria, Letònia, Lituània, Malta, Polònia, República Txeca i Xipre.

1996.- Surt al carrer el primer exemplar del Diari de Balears, el primer diari escrit totalment en català que apareix a les illes des de 1939.

1995.- El president de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol, i el ministre espanyol de Comerç i Turisme, Javier Gómez Navarro, inauguren el parc temàtic Port Aventura, el primer dels construïts a tot l’Estat.

Inauguració de Port Aventura

1983.- El castell de Cullera es declara Monument Històric Artístic.

1975.- Es constitueix la Junta Democràtica del País Valencià, presidida per Manuel Broseta. Una vegada s’exposà el seu programa mínim van abandonar aquesta infraestructura política UDPV, PSPV i Partit Carlí.

1970.- Naix a Xàtiva el poeta i escriptor valencià Elies Barberà Bolinches.

1968.- Manifestacions estudiantils i obreres a diferents ciutats de l’Estat.

1967.- Primera manifestació del Primer de Maig a València, des del 1939.

1937.- Es publica a Alacant el diari Liberación, òrgan de la CNT.

1900.- Veu la llum pública a la vila de Torrent de l’Horta el primer número de la revista El Torrentino.

1890.- Primera celebració al món de la jornada del Primer de Maig. A València i Alcoi es produeixen aldarulls durant aquesta celebració.

1852.- Naix a la vila de Petilla d’Aragó l’històleg i professor d’universitat guardonat posteriorment amb el Premi Nobel de Medicina i Fisiologia Santiago Ramon i Cajal.

1837.- Els carlins, sota el comandament de Ramon Cabrera i Grinyó, trenquen el Setge de Sant Mateu de 1837 i assalten la població, en la primera Guerra Carlina.

1492.- És conegut a València el decret dels Reis Catòlics d’expulsió dels jueus.

1268.- Jaume I dóna a poblar l’alqueria d’Ador, en el terme de Gandia.

Jaume I

Comparteix

Icona de pantalla completa