Dia Mundial de la Matrona

2007.- Manifestació multitudinària de més de 70.000 persones, segons l’organització, per a commemorar els 300 anys de la desfeta d’Almansa i en defensa del País Valencià.

2002.- El Valencia CF es proclama campió de la Lliga de futbol una setmana abans que acabara el campionat, en vèncer el Màlaga per 2 a 0.

1995.- S’inaugura la línia 3 de la xarxa de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana, que recorre per la superfície onze municipis de l’Horta Nord, des de Rafelbunyol fins a Alboraia.

1995.- Es concedeix el Premio Principe de Asturias de ciències socials al pare Miquel Batllori.

Miquel Batllori

1994.- És nomenat segon president del Consell Valencià de Cultura el crític d’art i membre fundador d’aquesta institució Vicent Aguilera Cerní.

1945.- Les tropes americanes alliberen el Camp de Concentració de Mauthausen, on les forces antifeixistes espanyoles saluden els alliberadors.

1890.- Vaga general a Alcoi, que es perllongarà durant nou dies.

1871.- Naix a Castelló de la Plana el pintor, dibuixant i decorador Vicent Castell i Domènech.

1849.- Mor a París Vicent Salvà i Pérez, polític i editor literari valencià.

1804.- Mor el geògraf i botànic Antoni Josep Cavanilles, figura cimera de la il·lustració valenciana.

1719.- Inici de la visita de Felip V a València en el transcurs de la qual l’ajuntament de la ciutat li lliuraria un memorial sol·licitant la devolució dels antics furs.

1502.- Els habitants de València es revolten contra el manament que els jurats de la vila havien fet als flequers perquè sisaren una quarta part de les onces de pa, a causa de l’escassesa de forment als sitges. Aquesta decisió havia provocat la fam a la ciutat i va perjudicar molt les propietats i hisendes dels forners, segons consta al Llibre de Memòries.

1287.- Alfons III d’Aragó atorga carta de poblament, a fur de València, a Castalla.

Alfons III

1258.- El rei Jaume I concedeix a Pere d’Olito i a la seua muller un hort a la vila d’Ontinyent, amb la condició que paguen 10 sous anuals.

1238.- Es va prendre possessió de la vila de Torrent per part de l’Orde dels cavallers de l’Hospital. Encara que Jaume I va donar a l’Orde poders plens sobre la zona, de bon començament sorgiren disputes amb el bisbe de València que reclamava el dret a cobrar el delme a Torrent.

1102.- Encara que Ximena, la vídua del Cid, s’encabotà a conservar València, els almoràvits van reconquerir la vila per a l’islam, tres anys després de mort Rodrigo Díaz de Vivar.

Comparteix

Icona de pantalla completa