2013.- El Tribunal Superior de Justícia valencià es pronuncia sobre la llengua i estima parcialment un recurs de la Universitat Jaume I de Castelló contra el Decret de la Generalitat Valenciana del 2010 pel qual s’exclouen les expressions “acadèmicament llengua catalana”, “àmbit lingüístic català” i “País Valencià”. El TSJ ha aprovat les dues primeres i ha desestimat la tercera.

2000.- Lluís Llach estrena a la plaça de bous de València la cantata “Germanies 2007”, una obra dedicada als Països Catalans que ha compost a partir de textos de Miquel Martí Pol. Hores abans es va celebrar la primera trobada de regidors i regidores dels Països Catalans al Paranimf de la Universitat de València.

1995.- Més de 150.000 persones es manifesten a València en una convocatòria del Bloc de Progrés Jaume I en reivindicació de la identitat cultural del País Valencià.

1984.- Liquidació dels Mitjans de Comunicació Social de l’Estat. Es posaran així a la venda tots els periòdics i emissores de l’antiga Cadena del Movimiento. Entre ells, el periòdic Levante, Información i Mediterráneo.

1962.- Mor als Països Baixos la pedagoga, científica, metgessa, psiquiatra i filòsofa italiana Maria Montessori, dona devota catòlica,,feminista i humanista, que tanta herència pedagògica va saber deixar i que encara ara, s’aplica la seua metodologia i didàctica a les escoles valencianes.

1931.- Agustí Trigo, alcalde de València, proposa la constitució d’una ponència per a estudiar la confecció d’un estatut d’autonomia per a la “regió valenciana”.

Corporació d’Agustí Trigo

1540.- Fa el seu traspàs a Bruges l’humanista i pensador valencià Joan Lluís Vives. Fou un dels màxims representants de l’humanisme europeu, destacant en diversos àmbits del pensament i de la cultura. Vives es formà en l’humanisme hispà, que amb profundes arrels a l’edat mitjana, mantenia l’escolasticisme mentre rebia el Renaixement.

1335.- Na Toda Peres d’Urrea, senyora de l’Alcalatén, i el seu fill Joan Eximèn d’Urrea, atorguen la carta pobla de Llucena a fur d’Aragó.

1246.- L’alcaid de Morella, en nom de Pere de Portugal, senyor del lloc, concedeix una part del terme a diversos repobladors per fundar Forcall.

1233.- Balasc d’Alagó, senyor de Morella, concedeix els llocs de Castell de Cabres i Herbés a Artal de Ribes perquè els poble.

Comparteix

Icona de pantalla completa