2008.- Es crea l’Acadèmia de la Llengua Occitana, amb seu a Vielha. Són els impulsors el Consell General d’Aran i l’Institut d’Estudis Occitans.

2003.- El govern espanyol modifica la llei d’estrangeria vigent fins aleshores. Els canvis afecten una vintena d’articles i la referència al reagrupament familiar dels immigrants.

1984.- Presentació a València del setmanari El Temps, un mitjà de comunicació editat en paper que abastarà tot l’àmbit lingüístic.

1930.- Estrena a Madrid de la sarsuela La Dolorosa del mestre Serrano.

1896.- La Direcció General de Correus i Telègrafs prohibeix parlar en qualsevol llengua que no fos el castellà per telèfon. Aquesta prohibició va haver de ser revocada una setmana més tard, degut al malestar causat a les terres peninsulars amb llengua pròpia.

1895.- Té lloc al Teatre Principal de València la presentació de la Banda Musical formada per alumnes de l’Escola Central, creada per la Junta de les Escoles d’Artesans.

1876.- Inauguració de la primera línia de tramvia, arrossegada per cavalls, a València.

1808.- A la placeta de les Panses (entre la Llotja i l’església de la Companyia) s’assabenten de la guerra amb Napoleó els valencians en llegir la premsa que arribava de Madrid i conéixer les notícies dels greus canvis polítics esdevinguts. Un tal Vicent Domènech, palleter d’ofici, es llevà la faixa roja que duia i la partí en trossos menuts, que distribuí entre els seus companys i marxà cap al Mercat, on esgarrà paper segellat pel govern afrancesat tot dient: “Un pobre palleter li declara la guerra a Napoleó. Visca Fernando VII i muiren els traïdors”.

1595.- Salpa del Grau de València Juan Felipe Romano, “passador d’evadits”, qui en el seu tercer viatge aconseguí portar a la ciutat 32 persones fugides d’Alger.

1423.- Fa el seu traspàs a Peníscola Benet XIII, més conegut com el papa Lluna, cardenal i papa en l’obediència d’Avignó. Hui dia és considerat antipapa en la línia canònica de monarques de l’Església Catòlica.

Comparteix

Icona de pantalla completa