Contes d’en Bosch 76: La filatura de Maxwell (al·legoria d'una dictadura militar)

(Experiment de narrador quiescent amb llenguatge precís)

A la filatura de George Maxwell els vigilants, més aviat durs de clepsa, porten pistoles per tothora vigilar obrers, telers i fils. Un d'aquests fils tremola de por. Hui, després de la pau del diumenge, es troba més tens que mai i ja ha rebut dels vigilants fortes trepitjades i fins a una bufetada amb les culates.

El soroll continuat dels telers l'aclapara i li impedeix somiar que puja al cel, que se sent com un astre. No obstant això no pot distreure's perquè es paga car, pot ser llançat a les escombraries o, encara pitjor, per la finestra al riu contaminat pels tints. Ja ha estat testimoni d'alguns companys amb aquest final.

Tant de bo fora un fil de seda vermellós o platejat i entrara en un teler Jacquard del segle XVIII. També s'il·lusiona amb la idea de poder eixir d'allà amb una manta, una tovallola o en un llençol; no oblida el destí, això mai, però desitja un tracte millor, motiu pel qual es reuneix d'amagat amb altres fils per poder defensar els drets. Ho fan en solitari i d’amagat; pel que sembla obrers i telers es mostren aliens. Potser ell acabarà en una manta i abrigarà alguna xica en les nits d'hivern. Es posa nerviós en el moment d'entrar als telers, els quals de sobte embogeixen sense saber-se per què. Potser els han connectat a un voltatge equivocat. Els vigilants els disparen, els fereixen i els lliguen amb cordes. Ell, que sobreviu per poc, mira amb tristesa la multitud de fils atrapats que els obrers van traient dels telers. Alguns fils estan aixafats o tallats per la meitat perquè una part està dins el teler i una altra fora. Segur que els llancen en un muntó per ser cremats o els deixen perquè les arnes se'ls mengen.

Ell i altres fils emigren a un altre país on puguen llançar els seus colors al vent. Un lloc amb fàbriques més democràtiques. Potser, pura coincidència, ell sobrevisca en forma de manta arrugada i aspra, més pròpia de les de sac que fan servir els llauradors per a recollir olives o ametlles.

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.
next