Dates i fets del 5 d'agost

2015.- L'Ajuntament de Xàtiva acorda, per unanimitat, retirar el títol d'alcalde honorífic i de fill adoptiu de la ciutat al dictador Francisco Franco. El 2012 el ple havia arribat a un acord semblant, però l'equip de govern d'aleshores, amb el popular Alfonso Rus com a alcalde, va desestimar la seua aplicació.

Ple de l'Ajuntament de Xàtiva

1975.- Presentació de la Junta Democràtica del País Valencià, organisme d’oposició al règim instaurat pel general Franco com a resultes d’un cop d’estat contra la Segona República. Aquesta organització està hegemonitzada pel Partit Comunista.

Capçalera de la manifestació de forces polítiques 

1929.- Naix a València el “torsimany de metalls” Andreu Alfaro, fill d'una família de tradició republicana i valencianista, relacionat amb el Grup Parpalló. Conscient dels vincles històrics i culturals dels Països Catalans, la seua relació amb Catalunya va ser sempre molt intensa.

1886.- Naix a Alacant el músic Òscar Esplà.

Òscar Esplà

1835.- Avalot anticarlista a València. Els revoltats cremen les portes de les torres de Quart, on estaven tancats per linxar els presos carlistes.

Torres de Quart

1436.- El rei Alfons el Magnànim cau presoner dels genovesos en la batalla naval de Ponça a la mar Tirrena. La ciutat de València pagarà 10.000 lliures del rescat per a aconseguir la llibertat del monarca.

Alfons el Magnànim

1320.- Eximèn Peres d’Arenós, senyor d’Andilla i Xest, atorga Carta Pobla als cristians que va a poblar Xest.

Xest

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.

Publicitat
Publicitat