Diari La Veu del País Valencià
Dates i fets del 15 d’agost

2015.- Fa el seu traspàs a la vila de Beniarbeig l’escriptor i crític literari Rafael Chirbés.

1999.- El València CF s’adjudica la Supercopa de futbol en superar el FC Barcelona en l’eliminatòria jugada.

1999.- Es declara un incendi forestal a la serra d’Énguera que finalment va arrasar més de 2.500 hectàrees.

1996.- El Centre de Coordinació d’Emergències de la Generalitat Valenciana desallotja 500 campistes i la policia autonòmica 200 més, al nord-oest de València, davant la crescuda del riu Túria i els risc de desbordament que, finalment, no es produeix.

1979.- Les instal·lacions del cinema Liceo situades en l’avinguda de Torrent de l’Horta deixen de fer el paper de sala de projeccions de pel·lícules i esdevenen una delegació d’Hisenda. Actualment alberguen una superfície comercial i un centre d’estudis d’anglés.

1923.- Últim número de la publicació valencianista El Crit de la Muntanya, tancada, poc després, per la dictadura de Primo de Rivera.

1920.- Naix a València el crític d’art i assagista Vicente Aguilera Cerní.

1867.- Revolta progressista a Castelló de la Plana al crit de “Visca Prim, llibertat!” que va ser sufocada, tres dies després, pel comandant militar de la plaça.

1842.- Naix a València el poeta valencià Josep Aguirre Matiol.

1822.- Rafael Sempere organitza una potent guerrilla que posà a les ordres de la regència absolutista establerta la Seu d’Urgell. S’apoderà del castell de Morvedre i des d’ací planificà l’assetjament de València.

1813.- Miguel Cortés, canonge penitenciari, proclama la Constitució de Cadis a Sogorb, una vegada lliure aquesta ciutat dels francesos.

1492.- El xativí Roderic de Borja, quan encara era cardenal, obtingué del papa Sixt IV que erigira a metropolitana la seu valentina. D’aquesta manera el seu prelat assolia la categoria d’arquebisbe.

1414.- El papa Benet XIII oficia la missa de l’Assumpció a Morella en presència del rei Ferran I i de sant Vicent Ferrer.

1250.- El rei Jaume I concedeix a la vila de Xàtiva el privilegi d’organitzar una fira comercial que s’hi celebra des d’aleshores cada any per aquestes dates.

1238.- Balasc d’Alagó, senyor de Morella, atorga el lloc de Tirig per poblar Joan de Brusca i els seus.

1237.- El prior de l’Hospici de Somport, a Osca, atorga Carta de Poblament a Almassora.

Comparteix

Icona de pantalla completa