Diari La Veu del País Valencià
Dates i fets de l’1 de setembre

2013.- Després de quatre anys d’haver-lo suprimit per la caiguda de les vendes, la planta automobilística d’Almussafes recupera el torn de nit.

1995.- Fa el seu traspàs l’arqueòleg Domingo Fletcher, format a la Universitat valenciana i doctorat a Madrid, on, a més, va exercir com a professor ajudant de Prehistòria i Arqueologia.

1944.- Naix a Alcoi el pintor, escultor i cartellista Antoni Miró, artista plàstic situat en els corrents internacionals del realisme social. La seua vasta obra està present en nombrosos museus i col·leccions de tot el món i ha sigut analitzada exhaustivament en l’extensa bibliografia que la recorre i estudia profusament.

1939.- Inici de la Segona Guerra Mundial. Els exèrcits alemanys envaeixen Polònia.

1936.- Constitució d’un nou ajuntament a Alacant després de l’alçament militar de juliol, presidit per Rafael Millà i amb la majoria dels seus membres pertanyents als sindicats UGT i CNT.

Ajuntament d’Alacant

1854.- Naix a València Lluís Tramoteres i Blasco, historiador de l’art valencià.

1813.- Col·locació de la làpida de la Constitució a la plaça d’Elx.

1768.- S’inaugura a València la Reial Acadèmia de Nobles i Belles Arts de Sant Carles.

1753.- Creació de l’Acadèmia de Belles Arts, gestionada pels germans artistes Ignasi i Josep Vergara Gimeno. Aquesta era una acadèmia pública patrocinada per l’Ajuntament de València i instal·lada en unes aules de la Universitat.

1742.- Gregori Mayans i Siscar funda l’Acadèmia Valenciana de la Divina Sabiduria, per tal de reformar la investigació històrica i fer-la crítica, on va gosar d’aplicar aquesta metodologia a les tradicions eclesiàstiques. La producció literària d’aquesta institució fou sempre en castellà, però Mayans va estar capdavanter de la il·lustració valenciana, caracteritzat per la seua vasta cultura i rigorós sentit crític, pel seu europeisme, el seu jansenisme i la seua ortodòxia.

Gregori Mayans i Siscar

1733.- Inaugurat el Paranimf de la Universitat de València, construït segons plànols del Pare Tosca amb una encertada disposició de l’espai i una bona acústica. Conté una galeria de retrats d’il·lustres professors universitaris.

1313.- L’Orde de l’Hospital modifica parcialment les condicions de la carta de Poblament de Massamagrell.

5.509 a.C.- Dia de la creació del món, segons l’Imperi Bizantí, i començament del seu calendari.

Comparteix

Icona de pantalla completa