Diari La Veu del País Valencià
Dates i fets del 5 de setembre

2016.- Diversos incendis simultanis es declaren a les comarques de la Marina, que afecten les poblacions de Benitatxell (Marina Alta), Bolulla (Marina Baixa), Xàbia (Marina Alta) i l’espai natural de la Granadella. A causa del foc es cremen 800 hectàrees.

2011.- Un grup de polítics i economistes de relleu d’arreu d’Europa signa un manifest a favor d’emetre eurobons amb la intenció de salvar Europa de la bancarrota. Entre els signants s’hi troba Gerhard Schröder, Tony Blair i Felipe González.

2005.- Comencen les emissions d’IB3, el canal de televisió gestionat per Televisió de les Illes Balears.

2000.- El govern espanyol presidit pel conservador José María Aznar, presenta el Pla Hídric que tant perjudicava els interessos valencians.

Govern de José María Aznar el 2000

1997.- La secció segona de l’Audiència de València condemna Miquel Ricart a 170 anys de presó com a responsable del rapte, la violació i l’assassinat de les xiquetes d’Alcàsser l’any 1992.

1976.- El periodista Joaquim Maria Puyal fa la primera emissió radiofònica d’un partit de futbol en català des de la guerra del 1936. Es tractava de l’encontre entre el Futbol Club Barcelona i el Córdoba Club de Futbol.

Joaquim Maria Puyal

1931.- Apareix a l’Alcúdia el setmanari Alerta!!, editat per una colla de persones que es feia nomenar “els de sempre” i que tenia clares afinitats radicals socialistes. Aquesta publicació s’imprimia a l’impremta Navarro de Carlet. En arribar al número 40 es va veure obligat a tancar tot i que tenia una difusió propera al mig miler d’exemplars, malgrat tractar-se d’un publicació casolana i local.

1909.- Joan Oliver, un aficionat de Cullera, aconsegueix elevar-se uns metres, als quarters de Paterna, amb un aparell que havia presentat en l’Exposició Regional d’aquell any. Aquest és el primer vol a motor realitzat a Europa, tres mesos abans del que faria el francés Jean Mannet a Barcelona.

Joan Oliver

1854.- El Xúquer es desborda a Carcaixent.

1290.- Alfons III d’Aragó renova i confirma les condicions de poblament de la moreria de València, afectada per diversos assalts.

1229.- Jaume I salpa cap a Mallorca per a iniciar la conquesta de les Balears.

Comparteix

Icona de pantalla completa