Diari La Veu del País Valencià
Dates i fets del 10 de setembre

2011.- El president de la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra, visita l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i es compromet a defensar el valencià “com a element d’unió i no de confrontació”.

2006.- Al laboratori europeu de Física de Partícules del CERN, al nord-est de la ciutat suïssa de Ginebra, es va dur a terme l’experiment més gran de la història fins aleshores, consistent a posar en marxa l’accelerador de partícules més gran del món, a fi de reproduir a xicoteta escala l’explosió ocorreguda fa 15.000 milions d’anys i que va originar el cosmos.

2003.- Televisió de Catalunya celebra el 20é aniversari de les seues emissions amb una festa musical i lúdica a l’Anella Olímpica de Barcelona.

1999.- El president de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol; l’alcaldessa de Cerdanyola del Vallès, Cristina Real; el rector de la Universitat Autònoma de Barcelona, Carles Solà, i el rector de la Universitat de Lleida i president de l’Institut Joan Juís Vives, Jaume Porta, inauguren “Les columnes de la UAB”, una obra de l’escultor valencià Andreu Alfaro.

1997.- Raimon és xiulat per cantar en valencià durant l’homenatge a Miguel Ángel Blanco a Madrid.

>

1995.- Comença la primera emissió internacional de Televisió de Catalunya a través de satèl·lit. L’emissió es fa coincidir amb la diada de l’11 de Setembre, en què mig milió de catalans d’Europa i Amèrica veuen la programació especial.

1981.- Arriba a Madrid El Guernica de Picasso, un oli sobre llenç pintat per aquest artista plàstic malagueny que pren l’atac de l’aviació colpista sobre la vila èuscara de Guernica. Es tracta d’un treball pictòric d’un espai que fa vora huit metres de llarg per més de tres d’alt.

Guernica

1977.- Se celebra el I Congrés de la Unió de Llauradors i Ramaders del País Valencià.

1976.- Uns 50.000 llauradors es manifesten a València contra la política agrària del govern del president Suárez.

1896.- Projecció de la primera pel·lícula cinematogràfica a València.

1877.- Naix a Sueca l’historiador i empresari valencià Nicolau-Primitiu Gómez i Serrano.

Nicolau-Primitiu

1603.- Pragmàtica del patriarca Juan de Ribera, virrei del regne, contra els jocs d’envit.

1554.- El virrei de València escriu els dirigents dels Malferits revoltats, comminant-los amb grans càstigs en cas de no sotmetre’s a les ordres de les autoritats de la vila d’Ontinyent i, a més, els hi demana la pau entre ells.

1251.- Jaume I concedeix als habitants d’Onda la facultat de vendre les seues propietats immobiliàries sense pagar cap tipus d’impost.

1229.- Inici de la Conquesta de Mallorca per les tropes de Jaume I amb el desembarcament a Santa Ponça.

Comparteix

Icona de pantalla completa