Diari La Veu del País Valencià
Dates i fets del 17 de setembre

Dia mundial dels donants de medul·la

1982.- Juan Gil-Albert, premi de les lletres valencianes.

1923.- Es publica un Reial Decret per a crear, al conjunt de l’Estat, el Sometent Armat d’Espanya, organitzat seguint la divisió militar en huit regions, amb una comissió organitzadora encarregada de fer fructificar l’organisme en tots els pobles de la seua demarcació. Es creava així una estructura jeràrquica i piramidal que convertia el Sometent en un cos repressiu més de l’Estat, format per ciutadans no habitualment afectes a les armes.

1911.- Vint societats obreres de València, reunides a la Casa del Poble, acorden iniciar una vaga general.

1868.- Pronunciament militar anomenat ‘La Gloriosa’, encapçalat pel general Prim, contra el règim d’Isabel II. S’inicia així el Sexenni Revolucionari.

1801.- Avalots antifeudals protagonitzats per un mític “Tio Pep” en Alberic i Catarroja que prompte s’estendrien per altres pobles de la Ribera i, posteriorment, de l’Alcalatén. Revolta agrària a diversos pobles de l’Horta de València com ara Patraix, Russafa o Catarroja que es va estendre a la Ribera pels pobles d’Alginet, Benimodo, Guadassuar, Llombai, Catadau, Alfarb, Massalavés, Alberic, Tous, Beneixida i Càrcer.

1665.- Mor el rei Felip III de València i IV de Castella. El succeeix el seu fill Carles II.

1564.- Gaspar de Centelles, senyor de Pedralba i cap d’un grup d’humanistes reformistes entre els quals es trobaven el sard Segismon Arquer i el llucener Jeroni Conques, és cremat per la Inquisició a València acusat de protestantisme.

1480.- Una cèdula dels Reis Catòlics estableix el Tribunal de la Inquisició als seus reialmes.

1473.- Els reis Joan II d’Aragó i Lluís XI de França signen a Perpinyà un conveni de pau, pel qual el sobirà francés renuncia als drets adquirits sobre els comtats del Rosselló i la Cerdanya a Baiona.

Comparteix

Icona de pantalla completa