Dates i fets del 9 d'octubre

2013.- Tradicional marxa en defensa de la llengua i la cultura al País Valencià, precedida en aquesta ocasió pel lema "País Valencià. Dignitat!", que demana al govern d'Alberto Fabra que "deixe de fer genuflexions" davant de Madrid. Es reivindica un finançament just, la connexió d'alta velocitat Castelló-Tarragona, la fi de la censura de TV3, el respecte a la llengua i la cultura dels valencians i una política social capaç de fer superar la crisi.

1999.- Les dones del poble del Palmar trenquen el monopoli de pesca dels homes a l'Albufera. Amb tot, les dones encara tenen l'oposició de la Confraria de Pescadors, que no accepta que elles venguen la pesca a la llotja de la localitat.

1989.- S'inaugura la Radio Televisió Valenciana. Comença a emetre Canal 9.

Manifestació del 9 d'Octubre del 2013

1979.- S'inicia l'anomenada "Batalla de València" amb les agressions de grups anticatalanistes contra l'alcalde socialista de la ciutat, Ricard Pérez Casado. 1977.- Gran manifestació unitària a València en petició de l'Estatut d’'utonomia. L'assistència de manifestants arribà a vora un milió de persones que ompliren els carrers principals del cap i casal.

1934.- Enfrontaments a Alacant entre l'exèrcit i els manifestants en protesta contra el triomf de les dretes en les eleccions d'aquell mes.

1609.- Felip II i el seu "privat", el Duc de Lerma i Marqués de Dénia, prenen la decisió d'expulsar els moriscos dels regnes d'Espanya.

1238.- Entrada triomfal a València del rei d'Aragó, Mallorca i València Jaume I, comte de Barcelona i d'Urgell i senyor de Montpeller; data transcendental de la història del País Valencià, per ser el primer dia de la seua incorporació a l'Europa del segle XIII.

  • Dates i fets del 9 d'Octubre (àudio)

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.

Publicitat
Publicitat