Diari La Veu del País Valencià
Dates i fets del 2 de desembre

Dia internacional de l’abolició de l’esclavitud

1997.- Paco Roig abandona la presidència del València CF, càrrec que passa a ocupar el vicepresident Pedro Cortés.

1940.- Naix a Xàtiva Ramon Pelegero Sanchis, més conegut per Raimon. Llicenciat en Història per la Universitat de Barcelona, va entrar en contacte amb el moviment de “la Nova Cançó” l’any 1963. Tot i rebre guardons i reconeixements per tot arreu, al País Valencià la consideració de símbol “catalanista” li ha reportat històricament, i fins fa ben poc, una total marginació.

1932.- Mor a Madrid Amadeu Vives i Roig, compositor que tingué un gran èxit amb sarsueles com Bohemios, Maruxa, Doña Francisquita i òperes com Arthús i Euda d’Uriach. També va estar compositor de melodies tan populars com L’emigrant i La balanguera.

1890.- Mor a Castelló Juan Cardona Vives, sacerdot i filantrop. Fou prior de Lledó, arxipreste de Castelló de la Plana i fill predilecte d’aquesta ciutat. S’ha de dir que, juntament amb el bisbe Climent, una de les figures eclesiàstiques castelloneres més rellevants en tota la història de la ciutat, dotà d’institucions caritatives la vila amb recursos seus i de la seua família.

1858.- Naix a Alberic, localitat de la comarca de la Ribera, l’escriptor i poeta Francesc Badenes i Dalmau, un dels personatges més destacats de la Renaixença juntament amb Teodor Llorente. Va formar part de la societat “Lo Rat Penat” des de l’any 1878.

1838.- Els carlins, capitanejats per Francesc Tallada i Forcadell, perden la batalla de Xest a la Primera Guerra Carlina.

1753.- Naix a Alacant, el metge militar i cirurgià honorari de Carles IV, Francisco Javier Balmis. El seu nom ha quedat vinculat a l’expedició que va realitzar amb Josep Salvany i Lleopart cap a les colònies d’Amèrica i Filipines per a difondre la vacuna de la verola, una fita històrica de la medicina.

1326.- Primeres constitucions de l’Orde militar de Montesa, fundada per Jaume II el Just després de la supressió del Temple, les possessions d’aquesta li foren assignades, juntament amb les dels hospitalers, al Regne de València.

1302.- El senyor de Moixent expulsa els musulmans de la vila i la repobla, a fur de València, amb cristians.

1291.- Matrimoni de Jaume II d’Aragó amb la filla de Sanç IV de Castella. Els dos monarques empenyoraren deu castells cadascú en senyal del manteniment del compromís matrimonial que segellava el tractat de pau signat tres dies abans.

Comparteix

Icona de pantalla completa