5 pel·lícules, 4 llengües i 1 premi Goya

16 desembre 2017 01:00h
\'La diversitat de llengües als Goya hauria de ser un fet normal. Malauradament, no acaba de ser-ho\', afirma la directora d\'\'Estiu\' 1993, Carla Simón, nominada al Premi a Millor Direcció Novell.

El passat dimecres s'anunciaven les nominacions de la 32a edició dels Premis Goya, amb una llista de candidates al gran guardó que creava un precedent mai vist en tota la història de l'esdeveniment. Són cinc cintes seleccionades per al Premi Goya a Millor Pel·lícula i quatre les llengües emprades: el castellà (Verónica i El Autor), el català (Estiu 1993), l'eusquera (Handia) i l'anglés (La librería). "La diversitat de llengües als Goya hauria de ser un fet normal. Malauradament, no acaba de ser-ho", afirma la directora d'Estiu 1993, Carla Simón, nominada al Premi a Millor Direcció Novell.

Per la seua part, els directors Jon Garaño i Aitor Arregi, creadors de la gran triomfadora Handia, veuen aquest fet com un "símptoma de maduresa" i en destaquen la professionalitat de l'Acadèmia per valorar les pel·lícules "independentment de l'idioma". També l'audiovisual valencià està de celebració. El director Paco Plaza ha aconseguit la nominació a Millor Direcció, Millor Pel·lícula i altres cinc nominacions. En la categoria de Millor Música Original, és candidat l'alacantí Eugenio Mira i, a més, no podem oblidar les merescudes candidatures de The Fourth Kingdom, el curtmetratge documental realitzat pels alacantins Adán Aliaga i Álex Lora i Colores, i els curts d'animació Colores i El ermitaño, treballs també produïts al País Valencià.

Un dels altres protagonistes d'aquesta setmana, per la seua nominació als Goya, però també per l'estrena de la seua òpera prima a les sales de tot l'estat espanyol, és Gustavo Salmerón, autor del documental Muchos hijos, un mono y un castillo. Cinestèsia ha parlat amb l'actor i director d'aquesta guardonada cinta, qui es troba "sorprès" i "meravellat" amb la repercussió de la seua pel·lícula, però, sobretot, per la reacció tan positiva del públic dins la sala, un premi "molt més important que qualsevol altre", assegura l'artista.

En el programa d'aquesta setmana, que podeu escoltar ací, també hem parlat de l'últim treball del cineasta grec Yorgos Lanthimos, The killing of a sacred deer, una de les cintes més pertorbadores de l'any. Analitzem la seua estètica, el seu missatge i la gran qualitat tècnica del film. A l'apartat de sèries coneixem l'última producció de Movistar+: Vergüenza, una sèrie protagonitzada per Javier Gutiérrez i Malena Alterio que està tenint una rebuda espectacular.

També repassem els que considerem millors crèdits inicials de pel·lícules d'ara i d'abans. Una selecció personal dels membres del programa, on rescatem algunes de les seqüències d'inici més sublims de la història del cinema. I, per últim, cal recordar la celebració de 'La ruta més curta' que tindrà lloc aquest dissabte dia 16, un esdeveniment que serveix de commemoració del Dia Internacional del Curtmetratge, el dia 21 de desembre, el dia més curt de l'any. Aquesta ruta convida el públic a recórrer diferents locals d'Arrancapins, barri escollit per a aquesta cinquena edició, on es podran vore alguns dels millors curtmetratges valencians que s'han realitzat en aquests últims anys. Ens escoltem i llegim la propera setmana!

next