2011.- L’exministre Antoni Asunción anuncia que presenta una demanda contra el secretari general del PSPV, Jorge Alarte, per difamació i atemptat contra el dret a l’honor.

2007.- L’institut Ramon Llull estreny llaços amb universitats de Londres i Nova York per a fomentar la promoció de la llengua i la cultura catalanes a la Gran Bretanya i als Estats Units.

Institut Ramon Llull

2002.- El govern valencià aprova la redacció definitiva del Pla d’Ordenació dels Recursos Naturals de la Serra Mariola, pel qual aquest espai és declarat parc natural.

1993.- Mor a València el mestre Enric Soler i Godes, signatari de les Normes de Castelló de 1932. Una persona que va començar la seua carrera periodística amb tan sols 14 anys a Castelló de la Plana, va estudiar magisteri a l’Escola Normal de Tarragona, on va ser deixeble de Pompeu Fabra, i l’any 1923 va aprovar les oposicions a mestre i va començar el seu treball a l’escola del districte de Chantada, Lugo. Posteriorment va exercir de mestre a Ortells (els Ports) i el 1930 va prendre possessió de la seua plaça a Sant Joan de Moró (la Plana). Després de la guerra del 36, i com a conseqüència d’haver pres part al bàndol republicà, fou sotmés a un consell de guerra el 1940, del qual en fou absolt, però fou sancionat a separació de dos anys de la seua professió i traslladat cinc anys fora de Castelló. El 1945 va tornar i el 1949 ajudà Carles Salvador a engegar la secció filològica de Lo Rat Penat. En tornar al País Valencià, al desembre de 1946, obtindria plaça de mestre al poble de Benifaió, a l’Escola Santa Bàrbara, on va exercir fins a la seua jubilació el 1968.

1985.- Baixes temperatures al País Valencià durant els dies 8, 9, i 10 de gener causen greus pèrdues al camp valencià.

1959.- Las Provincias nomena com a director el periodista José Ombuena en substitució de Martí Domínguez, que presentà la seua dimissió. Com a sotsdirector resta Vicent Badia i com a redactor en cap, Vicent Andrés Estellés.

José Ombuena

1957.- Naixement del ballarí i coreògraf de dansa moderna Natxo Duato Bàrcia, que seria director artístic de la Companyia Nacional de Dansa d’Espanya durant 20 anys.

1933.- Esclaten més de 20 bombes, col·locades per elements extremistes, a diversos llocs de València.

1919.- Fa el seu traspàs a València el pintor Joaquim Agrasol Juan, quan tan sols comptava amb 39 anys d’edat.

1879.- Gran huracà i pluges en tot el territori valencià.

1812.- València capitula davant les tropes del mariscal Suchet en el transcurs del tercer setge patit per la ciutat.

1642.- Mor el físic italià Galileu Galilei, astrònom i físic italià considerat un dels fundadors de la mecànica moderna i introductor de les matemàtiques en l’explicació de les lleis físiques. Amb l’invent de la seua ullera astronòmica d’ocular divergent, el 1609, inicià l’estudi dels astres i observà les libracions de la Lluna, les fases de Venus, els principals satèl·lits de Júpiter, els anells de Saturn i les taques solars que corroboraven les teories de Copèrnic.

Galileo Galilei

1271.- Guillem d’Anglesola, senyor del castell de Culla, dóna Carta de Poblament al lloc d’Atzaneta, per a 80 repobladors.

Comparteix

Icona de pantalla completa